Mister and Missippi in SuperMarkt Den Haag (9 maart 2013)

Mister and Mississippi, Den Haag, 9-3-2013

Hemelse stemmen en heldere gitaarklanken

Mister and Mississippi. Bij het horen van een dergelijke naam voor een band krijg je al snel het vermoeden kennis te maken met creatief talent. Het voorteken bedriegt niet. Deze vier studenten aan de Herman Brood-acadamie hebben elkaar bij toeval gevonden en vormen alsof een hogere macht het zo wil een perfect op elkaar afgestemd kwartet.

In februari kwam het titelloze debuutalbum uit dat lovende reacties in de pers opriep. De band is dan ook bezig met een iedereen overrompelende opmars naar de hoogste toppen op het terrein van de popmuziek. Gisteren gaven ze een smetteloos concert in een uitverkochte SuperMarkt in Den Haag.

Een belangrijk onderdeel van hun muziek is de (samen)zang. Maxime Barlag en Samgar Lemuël Jacobs, die beiden ook de percussie voor hun rekening nemen, zingen de voornaamste partijen. Daarbij worden ze regelmatig bijgestaan door Danny van Tiggele (gitaar). Tom Broshuis (gitaar), het vierde groepslid, houdt wat zang betreft zijn mond stijf dicht. Hij is immers verantwoordelijk voor het tevoorschijn toveren van de mooiste klanken op diverse gitaren en laat hem zich daar maar op concentreren, want het is alleen al een groot plezier om op deze manier naar hem te luisteren. Hij speelt niet ronkend vet maar klaterend helder als het zuiverste bronwater. De vier laten zich echter niet beperken tot een enkele rol, want er wordt ook gespeeld op keyboard, xylofoon, mondharmonica en melodica. Een zingende zaag hoorden we ook nog voorbij komen. Regelmatig zie je ze op het podium van instrument of positie wisselen en zo lijkt iedereen andermans instrument te kunnen spelen.

De avond werd gevuld met eigen composities van hun eerste album. Stuk voor stuk sterke songs in het folkgenre, dat is misschien nog wel de beste typering voor de fraai gezongen liedjes zonder bas en drums. Hun gezang is werkelijk hartverscheurend mooi en wordt goed ingepakt geserveerd door de twee gitaren op de flanken van het podium. Een verrassing was de enige cover van de avond: hun interpretatie van Where are we now, de nieuwste single van David Bowie.

Het werd een onvergetelijk concert. De intimitiet van een kleine zaal draagt daar aan bij, want het bleek zelfs mogelijk om voor op het podium zonder gebruik te maken van elektrische versterking een lied, Bon Vivant, te spelen (foto). Onvergetelijk ook, omdat in korte tijd deze band de afmetingen van een zaaltje als de SuperMarkt zal ontstijgen om voor een groter publiek te kunnen spelen, waarschijnlijk met inlevering van intimiteit. Wij, die enkele honderden op een winterse zaterdagavond in de SuperMarkt kunnen in elk geval tegen elkaar zeggen: toen in Den Haag waren we erbij!

Nb: de foto is van en staat op de sociale media van Mister & Mississippi