Laura Jansen in het Paard van Troje, Den Haag 14 april 2013

Een avond vol mooie contrasten
Laura Jansen in het Paard van Troje, Den Haag, 14-3-2013
Met een glimlach op haar pokerface nam Laura Jansen plaats achter de microfoon. Volledig in balans op de hoge hakken van haar Bullboxer shoes sloeg ze met een drumstick op een grote trommel, terwijl ze met welluidende stem moeiteloos boven de muziek van haar band uit kwam. Het concert opende met Lighthouse, toevallig ook het openingsnummer op Elba, haar tweede album.

Ik vertel nu meteen maar over de afsluiter van haar optreden in Den Haag: dat was het liedje Dreams van Fleetwood Mac. Weliswaar een cover, maar Laura Jansen beschikt over de gave om liedjes van een ander zodanig in een nieuw jasje te steken dat het wonderwel altijd goed past. Zo was het voorlaatste liedje Use Somebody (Kings of Leon), en zong ze eerder op de avond Smalltown Boy (Bronski Beat) en Johnny Come Home (The Fine Young Cannibals) die ze zo vanzelfsprekend tot een song samen smeedde alsof het eigenlijk altijd zo bedoeld was.

Maar terug naar Dreams. Voor dat laatste liedje van de avond vroeg ze het publiek om medewerking: zij moesten allen zittend op de vloer plaats nemen en een ruimte midden in de zaal open houden. In de kleine cirkel die zo ontstond werd een akoestische uitvoering van Dreams gegeven. Dat werd een uitsmijter om nooit te vergeten!

Hiermee hebben we ook meteen een van de contrasten van de avond te pakken. Want de muziek van Laura Jansen varieert op een brede schaal van pompeus naar intiem. Zo vol als zij met haar band kan klinken, zo ingetogen kan zij vervolgens over haar gevoelens zingen. Nog een contrast: zij is in staat om zowel krachtige popnummers als ballads met persoonlijke ontboezemingen te schrijven. Wat dat laatste betreft heeft zij naar eigen zeggen een rotjaar achter de rug. Het levert wel mooie liedjs op!

Op het ene moment staat ze als een popdiva op het toneel om daarna als een breekbare vrouw de misère uit te zingen. Een ontroerend moment was A Call to Arms, waarin de dubbelzinnigheid van het laatste woord pijnlijk duidelijk werd. Maar daarvoor zong ze al - zonder haar band en alleen achter de piano - Pretty Me (zie het filmpje op YouTube), een kwetsbare song die zij na lange tijd pas live heeft durven zingen.

Tijdens dit sfeervolle concert in het Paard van Troje heeft Laura Jansen aangetoond dat Elba, haar tweede album, een ijzersterk album is.

Donderdag 18 april is ze, als een van de genomineerden, aanwezig bij de 3FM Awards.

Het voorprogramma werd verzorgd door Sunday Sun, vorig jaar serious 3FM talent. De bassist en de drummer speelden na de pauze mee in de begeleidingsband van Laura Jansen.

Bezetting:
Laura Jansen - zang en toetsen
Jan-Peter Hoekstra - gitaar en zang
Wouter Rentema – drums en zang
Jan Teertstra – bas en zang
Thijs Schrijnemakers - orgel

Setlist:
the lighthouse - little things - the end - paper boats - around the sun - small-town - single girls - wicked world - same heart - pretty me - bells - a call to arms - golden - queen of elba - soljah - light hits the room - use somebody - dreams

Foto en filmpje zijn gemaakt door Arthur Winailan.