The Band, music From Big Pink to the Last Waltz

Hommage aan The Band in theatertour van Leo Blokhuis

Ticket Oude Luxor Theater

Ineens lag ie in de winkel: The Band Collected, een verzamelalbum van het inmiddels legendarische vijftal - vier Canadezen en een drummer uit Arkansas -, dat vele schijnbaar onverenigbare Amerikaanse muziekstijlen moeiteloos met elkaar combineerde.

Wat is de actualiteitswaarde hier eigenlijk van, vroeg ik mij eerlijk gezegd wel een beetje af. Maar het antwoord op deze vraag werd mij snel duidelijk. Dit album is uitgegeven op het moment dat Leo Blokhuis een (reprise) theatertour start over de geschiedenis en de muziek van dit collectief dat tegen alle stromen in in de zestiger jaren de muziek maakte die zij zelf wilden maken.

Het was liefde op het eerste gezicht toen ik in 1968 de LP Music from Big Pink hoorde, hun debuutalbum. Door de uitleg van Leo Blokhuis begrijp ik ook een beetje waarom dit album mij meteen intrigeerde: het eerste liedje is een liedje dat niet een eerste liedje hoort te zijn! Het gaat dwars tegen de stilzwijgende afspraken in over een eerste liedje; je hoort immers niet met een langzaam, zich voortslepend nummer te beginnen maar in volle vaart de aandacht op te eisen. The Band bereikte dat met het tegendeel. Ook zag ik - toen ik onlangs in Rotterdam de theatervoorstelling bezocht - dat die hoge, schurende klanken niet uit het orgel van Garth Hudsson komen maar uit de gitaar van Robbie Robertson!

Mijn liefde voor deze a-modieuze mannen is nooit overgegaan ook al ging het kaarsje naar het eind toe een beetje flakkeren. Alle LP ‘s van hen had ik in mijn collectie en ook al werd de kwaliteit van de liedjes wisselend, de vele hoogtepunten in hun repertoire verzekeren een plaats in de galerij der groten.

The Band zelfde maakte een einde aan onze relatie door op te houden te bestaan na eerst nog een memorabel afscheidsconcert te hebben gegeven (The Last Waltz). Vanaf dat moment liet ik het afweten, ook al gingen sommige bandleden op individuele basis, elk voor zich, door. Dat was een fout van mij die ik nu deels kan goedmaken. Want de derde CD van The Band Collected bevat namelijk nummers van de periode nadat Robbie Robertson de stekker eruit trok.

Maar eerst iets over de achtergrond van dit pas verschenen album. The Band Collected bestaat uit drie CD’s en een DVD. Dat laatste is een registratie van een Nederlandse theatervoorstelling waarvan Leo Blokhuis de animator is. Ook Leo Blokhuis (1961!) blijkt een fan te zijn en hij vond het tijd worden om deze groep de aandacht te geven die ze verdiende. Blokhuis was al eerder op het spoor gekomen van vijf muzikanten die er plezier in hadden om liedjes van The Band na te spelen en van het een kwam het ander. Vorig jaar toerden Leo Blokhuis en ‘zijn’ band langs de theaters waarbij van het optreden in Hoofddorp een live-registratie is gemaakt. Het was een succes en dit jaar is deze theatertour geprolongeerd.

De band speelt liedjes van The Band, Leo Blokhuis praat de liedjes aan elkaar. Daarbij schetst hij de geschiedenis van deze vijf jongens vanaf het prilste begin, dus nog voor hun samenwerking met Bob Dylan en ook nog dáárvoor, de periode met Ronnie Hawkins. Ook plaatst hij de opkomst van The Band in breed perspectief in die tijd van de late zestiger jaren, een tijd waarin Leo nog zijn knieën openschaafde aan de trottoirtegels en voluit sinterklaaskliedjes zong.

The Band heb ik zelf nooit live horen spelen, maar het bezoek aan het ‘oude’ Luxor in Rotterdam compenseerde dat gemis vrijwel volledigl. De liedjes die zij speelden klonken stuk voor stuk ‘natuurgetrouw’. Dat is een bijzondere prestatie.

Het optreden leerde mij ook wat een geweldige drummer Levon Helm eigenlijk was, dus ook de dienstdoende drummer deze avond: Richard Heijermans. Maar ook de andere vier zijn stuk voor stuk topmuzikanten.

En Leo Blokhuis dan? Die mocht in de toegift ook een gitaar vast houden. Maar zijn grote verdienste was dat hij zijn liefde voor deze muziek vol wetenswaardigheden (die ik lang niet allemaal kende) aan het publiek overbracht.

Drie groepsleden leven niet meer. Levon Helm, drummer van The Band, overleed vorig jaar. In 2010 is er een documentaire over hem verschenen. Onlangs verscheen de box Love for Levon Helm bevattende 2 CD’s en 2 DVD’s van het tributeconcert op 3 oktober 2012.