Chet Faker, Rotown (20 mei 2013)

Europees debuut: korte show maar wel een goede!

Chet Faker in Rotown

Uit de kraamkamer van de popmuziek is een Australische muzikant tevoorschijn gekomen die dit pinksterweekend zijn Europees debuut maakte en die - als hij dat wil - op het punt staat om de wereld te veroveren. Maar waarschijnlijker is dat de relaxte Chet Faker (±24) dat laatste niet nastreeft. Hij behoort immers tot die groep artiesten die veel meer bezig zijn met componeren dan met carrièrebuilding.

Zaterdag was Chet Faker nog onderdeel van het programma London Calling in de Tolhuistuin, zondag stond hij - naar eigen zeggen - voor het eerst als solo-act geprogrammeerd. Het intieme Rotown had die eer en 250 toeschouwers waren getuige van een 'historische' gebeurtenis. Het mes sneed aan twee kanten, want naast het enthousiaste publiek genoot Chet Faker zichtbaar van zijn allereerste headline show.

Chet Faker maakt electronische pop zonder daarbij het gevoel voor liedjes uit het oog te verliezen. Zo heeft hij inmiddels een handvol songs op zijn naam staan die ook de muziekliefhebbers, bij wie het electronica-gen ontbreekt, kunnen waarderen. Zijn begeleiders bestonden uit een bassist, drummer en een gitarist. Met zijn vieren maken ze voornamelijk down tempo muziek met een enigszins funky inslag. Bij sommige liedjes, als de begeleiders een kleedje weven waarop Chet de klanken uit zijn keyboard legt, denk je dat elk moment Ain't No Sunshine gaat klinken. Dat soort muziek dus, relaxt en vol soul.

Sinds 2012 raakt zijn muziek via internet gestaag bekend buiten Australië. Zijn repertoire is nog beperkt; net te weinig voor een (debuut)album. Zijn EP Thinking in Textures won dit jaar wel de Rolling Stone Australia Awards Best Independent Release.

Het concert was intiem en ook al waren de liedjes snel op, er was toch ruimte voor een enkele toegift. Dat werd
No Diggity
, een nummer van Backstreet dat hij vakkundig 'verfakerde' en waarmee hij via internet een groeiende schare van fans opbouwde. Daarna was de koek echt op.

Kijk voor een korte impressie door Andrea op YouTube.
[het filmpje No Diggity is van Jasmina H]