Collin Hoeve, Mariecke Borger en Rij12 in Theater in de Steeg, Den Haag, 24 mei 2013

Acoustic Alley: 10 jaar lang liefde voor muziek

Mariecke Borger met Jesper en Bram

Afgelopen vrijdagavond sloot Acoustic Alley hun concertseizoen af met een gevarieerd programma. Acoustic Alley biedt vanaf 2003 (inderdaad, straks een jubileum!) vooral Nederlands talent een podium met hun singer-songwritersavonden in Den Haag. Een mooi voorbeeld van een lokaal initiatief zonder welk relatief onbekende artiesten nooit zouden kunnen doorbreken. Niemand wordt er rijk van, maar als het niet bestond zou de (pop)muziek enorm verarmen. Dus koesteren dit initiatief en ook de artiesten die er optreden. Doorgaans is het Theater in de Steeg de thuisbasis, maar een enkele keer wordt uitgeweken naar Theater Dakota.

Vrijdag stonden Collin Hoeve, Mariecke Borgeren Rij12 op het podium in het knusse Theater in de Steeg.

Collin Hoeve in Theater in de Steeg

Muziekdocent Collin Hoeve opende de avond met zijn akoestische gitaar. Zichtbaar op zijn gemak zong hij op het podium enkele van zijn liedjes. Zijn stem heeft een enorme dynamiek: de ene keer schreeuwde hij het uit, de andere keer leek hij op samenzweerderige toon het publiek deelgenoot te maken van zijn zielenroerselen. Een man met een gitaar, die in zijn eentje de aandacht van het publiek moest zien vast te houden. Een lastige opgave.

Rij12 in Theater in de Steeg

Het contrast met Rij12, dat de avond afsloot, was dan ook groot. Dit dynamisch theatergezelschap werd voor de gelegenheid - net als op hun debuutalbuum Kleurenzee - uitgebreid met 'multi-instrumentalist' en producer Rene Kaaij en celliste Maaike Peterse. Ze maakten stemmige muziek onder leiding van Pim Moltzer op piano. De Nederlandse teksten werden door drie zangers met mooie harmonieën gezongen. Er viel flink wat te horen, te zien en te glimlachen op het podium (tip: ze toeren door Nederland met hun theaterproductie Kleurenzee). De aanvulling van het kwartet met de twee hulpkrachten zorgde voor een rijk geluid (Dat geluid was overigens prima afgesteld in Theater in de Steeg).

Mariecke Borger in Theater in de Steeg

Dat rijke geluid gold ook voor het optreden van Mariecke Borger, die Jesse Borger (bas) en Bram van de Glind (mooie dingetjes op gitaar hoor!) had meegenomen. Ze zong een flink aantal liedjes van haar verrassend goede debuutalbum en begeleidde zichzelf daarbij op akoestische gitaar of mandoline. Haar persoonlijke teksten werden door Bram en Jesse heel mooi begeleid, net als op haar debuutalbum. Maar vooral was het haar warme en zalvende stem die live net zo zuiver klonk als op haar album Through my eyes die indruk maakte. Het is een stem die de koude lente deed vergeten.

Foto's: Arthur Winailan