Neil Young & Crazy Horse in Ziggo Dome, Amsterdam 5 juni 2013

Neil Young in de houding

Na dit voorspel kan het concert beginnen. De podiumsetting is een terugkeer naar de Rust Never Sleeps-tour van 1978: een enorme Fender-versterker, een gigantische microfoonstandaard en als begeleiders de oudgedienden van Crazy Horse: Frank Sampedro op gitaar en zang, Billy Talbot op bas en Ralph Molina op drums.

Neil Young opent het concert met Love and Only Love van het album Ragged Glory, daarna Powderfinger van Rust Never Sleeps gevolgd door Psychedelic Pill en het 16 minuten lange Walk Like A Giant, beide van zijn laatste album Psychedelic Pill. Vooral bij het laatste nummer was de vraag of het publiek daar wel op zat te wachten. Degenen bij wie de liefde voor Neil Young niet al te diep zit, zullen dit nummer te veel herrie en te langdradig vinden. Je hoort dan ook een enigszins afkeurend fluitconcert terwijl de trouwe aanhangers hem juist bij deze escapade toejuichen.
Na een aantal rocknummers met vele gitaarsolo's te hebben gespeeld wordt het tijd voor twee akoestische liedjes: Heart of Gold en Blowin' in the Wind van Bob Dylan. Het publiek anticipeerde op deze kippenvelmomenten door massaal mee te zingen. Ook speelde hij metHole in The Sky en Singer Without A Song twee niet eerder uitgebrachte nummers.
De gekozen nummers lijken tot Youngs eigen favorieten te behoren. Het is net of de liedjes voor het eerst worden gespeeld, zo veel energie en bezieling straalt ervan af.
De machokant van Neil Young komt aan bod tijdens Fuckin' Up en de woorden “just a fucker” worden maar al te graag herhaald door Young en Sampedro, tot vervelens toe.
Het mooiste gitaarspel van de avond krijgt het publiek pas te horen wanneer hij als toegift Like A Hurricane speelt. Hij eindigt het concert met het nummer Roll Another number.

In Ziggo Dome heeft Neil Young laten zien dat hij nog steeds een innovatief en radicaal rockmuzikant is. En ondanks de kritische kanttekeningen die je kunt maken bij dit concert beschikt hij ook over iets waar hij zelf over zingt: een hart van goud.

Setlist:
Love and Only Love
Powderfinger
Psychedelic Pill
Walk Like a Giant
Hole In The Sky (Unreleased song)
Heart of Gold (Solo acoustic)
Blowin' in the Wind (Bob Dylan cover) (Solo acoustic)
Singer Without a Song (Unreleased song)
Ramada Inn
Cinnamon Girl
Fuckin' Up
Mr. Soul (Buffalo Springfield song)
Hey Hey, My My (Into the Black)
Encore:
Like a Hurricane
Roll Another Number (For the Road)