The Editors live in Ziggo Dome, 24 oktober 2013

De succesvolle terugkeer van de gitaar

Zal gitarist Chris Urbanowicz spijt hebben over zijn vertrek uit the Editors? Hij was het niet eens met de muzikale richting van de band. Wat zijn bezwaren waren laat zich raden. Het voorlaatste album In This Light And On This Evening (2009) werd een synthesizeralbum en daarmee vervreemdde the Editors een deel van hun aanhang. Maar met The Weight Of Your Love (2013) kwam de gitaar weer helemaal terug.

Dat bleek gisteren ook in Ziggo Dome, waar the Editors voor het eerst in Nederland voor een groot publiek speelden. Inmiddels kan de band dat aan, want op het laatste album staan enkele liedjes die het heel goed doen in een groot stadion. De twee meezingnummers Formaldehyde en A Ton of Love, die achter mekaar werden gespeeld, vormden dan ook het hoogtepunt van de avond. De enkele liedjes die gedomineerd werden door synthesizers zorgden daarentegen voor een dipje in de concertbeleving.
Heel verrassend zong en speelde Tom Smith twee akoestische nummers die het wonderwel heel goed deden in deze grote betonnen bak. Achterin op de tweede ring kwamen deze liedjes in elk geval goed over.
Bepalend voor de muziek van the Editors is in de eerste plaats de warme, donkere stem van Tom Smith, die overigens niet vies is van narcistisch gedrag. Maar ook de stevige bas van Russell Leetch en de drums van Ed Lay vormen vanaf het debuut in 2005 een solide en stevige basis voor de muziek. Chris Urbanowicz werd voor het laatste album vervangen door Justin Lockey die deze avond ruime mogelijkheden kreeg zich in de schijnwerpers te spelen. Elliott Williams completeerde het kwintet op toetsen.
Een zaal als Ziggo Dome vraagt misschien om visuele effecten en die waren er dan ook wel. Leuk hoor, al die flikkerende lampjes, rookspuitende geisers en de opgespoten confetti. Maar in de eerste plaats gaat het om de muziek en de The Editors hebben bewezen dat de muziek van deze band weer staat als een huis.