Iain Matthews in Sociëteit Engels, Den Haag 30 januari 2014


Foto's: Arthur Winailan

Het nieuwe concertjaar begon voor mij met een optreden van Iain Matthews in de Haagse Sociëteit Engels. Dit was tevens het eerste concert in de intieme reeks Musemix Concerts.
Iain Matthews is een oude rot in het vak. Hij is een van de oprichters van de legendarische Britse folkrockband Fairport Convention en van Matthews Southern Comfort, een band die Matthews begon als soloartiest en die geleidelijk aan in omvang groeide.

Om half negen betrad hij met zijn akoestische gitaar het podium om van start te gaan met Southern Wind van het album God Looked Down (1996). Bij de eerste klanken al hoorde je hoe goed hij nog steeds bij stem is.

We kregen songs te horen met een autobiografisch karakter zoals Home (Pt. 2). Maar ook cynisme is hem niet vreemd zoals was te horen in Power, gewijd aan George W. Bush. Zeven liedjes speelde hij van het onlangs verschenen album The Art of Obscurity: Home (Pt. 2), Ode For Jackie Paris, Music (door zijn schoonzoon geschreven), Ash in the Wind, The Letter (1944), The Emperor's New Clothes en In Paradise.

Ook zong hij bij wijze van ode aan Gene Clark The True One. Dit nummer speelde hij onlangs nog samen met muzikanten van Beach House, Fleet Foxes, Grizzly Bear, Lower Dens, Wye Oak in het kader van The Gene Clark ‘No Other’ Tour. Uiteindelijk stond tijdens die toer een band op het toneel met tien muzikanten, waaronder vier gitaristen! Ze hebben toen vijf uitverkochte concerten gegeven in verschillende steden met een gemiddelde van 7000 bezoekers!

Het was donderdagavond een avond om te genieten. Iain Matthews sloot zijn concert af met twee verrassende covers: Can't Buy Me Love (Lennon/McCartney) en And it Stoned Me (Van Morrison).

Ik hoopte nog, toen hij in de pauze aankondigde dat hij nog wat oude nummers ging spelen, op Woodstock, geschreven door Joni Mitchell en klassiek geworden in de uitvoeringen van CSN&Y en Matthews Southern Comfort, als toegift. Tevergeefs. Om de sfeer van het concert te rekken heb ik maar thuis naar Woodstock geluisterd, onder het genot van een glas Jack Daniels Honey.