Daniël Lohues - D

Album van de week


Greytown Recordings
Onwillekeurig stelde ik mij in op rock&roll maar kreeg het niet. Wel hoorde ik lieve luisterliedjes waar ik op dat moment helemaal geen oren naar had. Dus legde ik D, het zoveelste album van oerdrent Daniël Lohues, in het bakje nog-met-andere-oren-te-beluisteren.
De rust deed ons beide goed.
Enkele dagen verder blijkt dat van die luisterliedjes maar ten dele waar te zijn, daarvoor is het album te divers van aard. Daar staat die ‘D’ natuurlijk voor!
Het album begint met Niks is meer weerd as vandaage, een klaterend countryfolk nummer met een lekker ploempende bas. Het is Guus Strijbosch, die daar een album lang verantwoordelijk voor is. Maar ook is het het heldere samenspel van gitaar, banjo en harmonica dat voor de klank zorgt die mij doet denken aan het meesterwerk The Fantastic Expedition of Dillard & Clark (1968). Bernard Gepken is de snarenman die met zijn gitaren, mandoline en waarachtig ook een dobro een stempel drukt op de muziek.
Het is lang niet allemaal countryfolk wat aangeboden wordt. We luisteren ook naar chansonachtige liedjes met enkel pianobegeleiding die veel over de liefde gaan. Liefde, niet alleen die tussen mensen maar ook die van een mens tot het prachtigste stukje gebied - Erica e.o. - van werkelijk waar de mooiste provincie van Nederland. Drenthe dus.
Ook klinken er haardvuurliedjes met ergens tussenin een hardverscheurende song. Want probeer maar eens geen traantje weg te pinken bij het luisteren naar Jij veurbij!
D is een album dat onder andere door de mooie liedjes en het heldere snarengeluid een plezier is om naar te luisteren. Maar verwacht dus geen elektrische versterking en reken vooral niet op drums, het is puur akoestisch wat er klinkt. Puur, als de lucht rondom Erica.

YouTube: Niks is meer weerd as vandaage