Geppetto and the Whales - Tivoli, Utrecht 4 april 2014


Foto geplukt van Twitter: @geppettowhales

Het was hun eerste buitenlandse optreden zeiden ze. We waren alleen al daarom getuige van een bijzondere gebeurtenis. En we kwamen sowieso naar de Spiegelbar van Tivoli omdat we het debuutalbum Heads Of Woe zo koesterden. We wilden wel eens meemaken wat deze jongens er live van zouden bakken.

Nou, ze bakten een prima quiche! Van begin af aan leerde je daar de basisbestanddelen van kennen: geweldige stemmen, krachtig, zuiver en karaktervol, die gelardeerd werden met overal opduikende gitaarklanken. Doe er een drummer bij en een bassist en keyboardspeler en er staat een zestal op het podium dat lekkere indie-muziek maakt.

Ze speelden alsof ze over decennia aan podiumervaring beschikten. Maar dat is niet zo. Want Heads Of Woe is het eerste album van Geppetto and the Whales en ze bestaan pas sinds 2010, het jaar dat Fabian Cancellara voor het eerst de Ronde van Vlaanderen won.

De muziek, daar hebben we het al eerder over gehad. Live overtuigden deze jongens helemaal, hoewel er ergens middenin een nogal freakerig stukje muziek was met zeg maar wat zachte passages die door een deel van het publiek respectloos opgevuld werden met oeverloos gekwek- dat is echt een probleem van deze tijd. Neemt niet weg dat de band voor de toegift het publiek bedankte voor het voorbeeldige gedrag. Welgemanierdheid, dat kun je ze ook al niet ontzeggen.

Ja, wat kunnen we anders zeggen dan dat Geppetto and the Whales zich hebben bevestigd en dat zij met ingang van deze avond Nederland zijn begonnen te veroveren? Dus pas op! Alleen met korfbal zijn we nog sterker dan onze zuiderburen, maar op muziekgebied komt er een heleboel moois de grens over naar boven. Zaterdag deden ze nog drie akoestische optredens ergens in Breda. Zondag zijn ze natuurlijk gewoon thuis om te zien hoe Sep van Marcke de Ronde van Vlaanderen gaat winnen.