Matthew and the Atlas - Other Rivers

Album van de week


V2 Records

Hier is iets bijzonders aan de hand. Other Rivers is niet zomaar een album met liedjes, maar vooral een reeks gebeurtenissen die tezamen een relaas of zelfs een biecht vormen. Zo klinkt de zang en zo gaan de teksten, alsof er een hart moet worden gelucht. Muziek van een getormenteerde ziel, hoewel dat misschien te sterk is uitgedrukt. Maar er is kennelijk wat gebeurd in het leven van de zanger, waardoor een en ander voor hem in een ander daglicht is komen te staan. De houding tegenover leven en dood, de natuur en het geloof is gaan kantelen.

Het album begint nog met lieflijke gitaarklanken, maar al snel hoor je het kloppen van het hart en op de achtergrond zelfs een dreigende synthesizer. De wisselwerking tussen gitaren en keyboards is dan ook een van de boeiende elementen van dit debuutalbum van Matthew and the Atlas. Gaandeweg het album leggen die lieflijke gitaren het toch af en ontstaat er een sfeer van doem, dreiging en berusting.

Het is een eigenzinnig album geworden, enigszins in mineur. Maar af en toe klinkt er een sprankje hoop, als je goed je best doet de teksten optimistisch te benaderen. De muziek leunt enigszins op de Britse folkmuziek, maar dan een moderne variant met gitaarnoten die van alle kanten op je af komen en een continu gebruik van een keyboard. Dat laatste instrument klinkt niet op de voorgrond, maar is wel alom aanwezig. En let op de koortjes, die zachtjes meezingen, soms alleen maar met oeh’s en ah’s. Maar die stemmen, die zingen niet alleen mee, ze voelen mee met de zanger!

Een sleutelnummer is Out of the Darkness, met behoorlijk schizofrene tekst waarbij het onderscheid tussen de duivel en een beschermengeltje compleet zoek is.

De band is vooral Matthew Hagerty,die alle liedjes schreef en ook zelf enkele produceerde. Op het album wordt hij bijgestaan door artiesten van Communion, waaronder Matt Corby die op 5 april met Matt meespeelde tijdens festival Motel Mozaïque en meezingt op Another Way . Maar ook Kevin Jones die samen met Kristofer Harris het leeuwendeel van het album produceerden.

Other Rivers is een verrassend en boeiend debuutalbum.