King of the World - KOTW

Album van de week


Het is altijd een genot om naar de vloeiende klanken van Erwin Java's gitaar te luisteren. Maar King of the World is beslist veel meer dan de inbreng van deze routinier. Het geluid van deze bluesformatie wordt net zozeer bepaald door het deinende orgelspel van Govert van der Kolm. En minstens zo belangrijk is bassist Ruud Weber. Hij zingt en schrijft alle liedjes, waarvan twee stuks samen met Erwin Java (of andersom). Drummer Fokke de Jong kennen we natuurlijk allemaal van Normaal. Kortom, vier klassemusici die al het nodige hebben bereikt op muziekgebied en die in 2012 een tweede jeugd zijn begonnen met de formatie van King of the World.

KOTW is hun tweede album. Het viertal maakt moderne blues, die vlot is en vol klinkt. Soms mis je wel het groezelige geluid vanuit de plaggenhutten van Cuby and the Blizzards (waarbij Erwin Java overigens een kwart eeuw heeft meegespeeld). Maar dat is geen reden om dit album en deze band minder te vinden dan dat ijkpunt van de Nederlandse blues. Want voor een liedje als Beating Like a Drum, dat sporen bevat van John Mayall en Santana, daarvoor willen we met plezier in de file staan. En het swingende pianospel op Doctor Doctor, waarbij Erwin Java heel ingehouden meespeelt, doet patiënten dansen in de wachtkamer.

Op het album staat nog een verrassende bonus. Als je denkt dat de show voorbij is en de versterkers zijn uitgezet klinkt stiekem nog een unplugged versie van I Shall Be Released (Bob Dylan). Deze mannen kennen echt wel hun klassiekers!

KOTW is een nieuwe standaard van de Nederlandse bluesmuziek.