Barrelhouse in het Paard van Troje, Den Haag 16 mei 2014


Foto's: Arthur Winailan

Vrijdag 16 mei 2014 stond Barrelhouse op op het podium van de Kleine Zaal in Het Paard van Troje te Den Haag voor hun jubileumconcert Barrelhouse 40 jaar. Deze bluesband bestaat dus 40 jaar en al die tijd is de bezetting nooit veranderd. Dat is beslist uniek te noemen. Ze kregen landelijke bekendheid toen ze in 1978 Albert Collins mochten begeleiden in het programma TROS Sesjun.

Mijn eerste live-ervaring met deze band dateert van 1979 toen zij in de Expo Foyer Hal tijdens het North Sea Jazz Festival - toen nog in Den Haag - optraden met Hans Dulfer als gastmuzikant op saxofoon. Sindsdien heb ik ze verschillende keren gezien op kleine podia in Den Haag en omgeving.

Liveoptredens van Barrelhouse staan altijd garant voor een lekker swingende onvervalste bluesavond. Zo ook deze vrijdag. Ruim twee uur lang vanaf het openingsnummer Bring it on Home tot de laatste toegift Beware werd het publiek getrakteerd op een heerlijke muziekavond met nummers als Skin to the Bone, I’m Torn Down, Hard Time Killing Floor en Slow Down.

40 jaar podiumervaring plus uitstekende muzikanten en je hebt een perfect op elkaar ingespeeld, goed geolied, geheel. Het was een genot om de gebroeders Johnny LaPorte - op zijn Gibson en later op de Fender Stratocaster van zijn broer - en Guus LaPorte - op zijn Lee Hooker en
Fender Stratocaster gitaren- te zien spelen. Ook de manier waarop deze twee fenomenale gitaristen de solopartijen combineerden en afwisselden was fantastisch. Ik had dit voor geen goud willen missen.Ik zou de rest van de muzikanten te kort doen als ik ze hier niet noem. Jan Willem Sligting speelde puik basgitaar op zijn Fender Jazzbass en Contrabas. Hij speelde niet alleen de noten, nee hij trók ze uit zijn basgitaar en zorgde met de nodige bijgeluiden voor stevige en diepe baslijnen. Drummer Bob Drost zorgde met zijn stokken voor een krachtig, maar ritmisch drumspel. Zijn lichaam drumde mee bij elke variatie in het ritme, een ander afwisselend tempo of een strelende veeg over zijn drumstel. Toetsenist Han van Dam was met zijn doeltreffende pianospel misschien niet zo opvallend, maar dat veranderde zodra hij de ruimte kreeg om te soleren. Ten slotte Tineke 'Diva Sings The Blues' Schoemaker, één van de beste blueszangeressen die we hebben en - zoals ik van haar gewend ben - ook deze avond goed bij stem. Door haar herkenbare, ietwat hese stemgeluid maakte zij van Barrelhouse de groep die ze nu is.

Kortom een heerlijke bluesavond verzorgt door een band van topklasse. Barrelhouse, selamat met jullie topoptreden van afgelopen vrijdag!