John Fullbright - Songs

Album van de week


Blue Dirt/Bertus

Het debuutalbum From the Ground Up van John Fullbright (26) zagen we vorig jaar jammerlijk over het hoofd. Anderen overigens ook, dus wij schamen ons in breed gezelschap. Het album leek samenzwerend te worden verzwegen waardoor een dozijn sterke liedjes onontdekt bleef.

Dat zal ons niet gebeuren met de opvolger Songs. Of dit net zo’n ijzersterk album is als zijn voorganger zal de tijd ons nog leren, het moet nog bezinken en rijpen. Maar het zou heel goed kunnen!

Songs klinkt kaler en ruwer. Op een aantal liedjes zingt John alleen, zichzelf begeleidend op piano of gitaar. Dat is zeker geen bezwaar. Hij weet in zijn eentje al te boeien met zijn luide, soms gruizige stem en een repertoire dat een flinke partij levenservaring doet vermoeden. Zijn muziek doet daardoor een beetje denken aan de berustende liedjes van Jackson Browne. De stemkleur toont overeenkomst, hoewel Johns stem minder gepolijst is en nog krachtiger klinkt. Het lange aanhouden aan het eind van de zin is zeker à la Browne. Ook sommige composities kennen qua opbouw dezelfde speelsheid en logica.

Maar John Fullbright blijft met zijn teksten veel dichter bij zichzelf. Daardoor gaan veel liedjes over gevoelens als eenzaamheid en verlaten worden. Een beetje sombermans. Met als uitzondering High Road waarin hij het verhaal vertelt van de jong geliefden Suzy & Jack die - zo gaat het dus altijd - ervoor kiezen om tot de dood hen scheidt samen door het leven te gaan. Die dood komt te vroeg en weer dreigt een song in mineur te eindigen, ware het niet dat het piano-uittro een suggestie van hoop biedt. Maar met Very First Time, het daaropvolgende liedje, weet je het weer: laat John maar even met rust.

Een mooi liefdesliedje is Until You Were Gone, misschien wel een typisch Fullbright song. Want ja, hij voelt de liefde, maar helaas, ze is al weg. Zo blijft de teneur van zo’n beetje alle liedjes die van net-niet te zijn. In deze onvolkomenheid van het leven ontstaan vaak de mooiste liedjes!

Bij wijze van kennismaking (recent materiaal heb ik niet kunnen vinden) Gawd Above van het debuutalbum From the Ground Up. Dit is 'm, mensen!

Aankomend concert: Paradiso, 10 juni 2014