The Duhks - Beyond the Blue

Album van de week


Compass

Het geluid van fiddles die een vrouwenstem begeleiden. Dan moet ik terugdenken aan de Britse folk/rock-muziek van de vorige eeuw (Steeleye Span, Fairport Convention, Fotheringay). Wat klinkt dat lang geleden. The Duhks zijn echter van deze tijd en komen uit Canada.
Het is het samenspel van banjo en fiddle dat het geluid van deze groep bepaald. Die banjo wordt geplukt door Leonard Podolak, oprichter van de band en enig lid dat continu - vanaf 2002 - van het gezelschap deel uit heeft gemaakt. Een goede tweede op dit gebied is de kleurrijke zangeres Jessee Harvey die er wel een aantal jaren tussenuit geknepen is. Voor de rest was het een komen en gaan van muzikanten. Tania Elizabeth zou je ook nog een ouwe getrouwe kunnen noemen, ware het niet dat zij momenteel geen deel meer uit maakt van de band. Op dit vijfde studioalbum is ze echter nog volop aanwezig.

Het album opent veelbelovend met Beyond the Blue. Een luide, heldere banjo en een mysterieuze elektrische gitaar trekken je het nummer in. Lap steel (gastoptreden van Charlie Rose) en de fiddle van Tania Elizabeth maken er een lekker klinkend folk/rock lied van. Deze sfeer wordt vastgehouden in Banjo Roustabout en je zou denken met een puur folk/rock album te maken te hebben. Dat is niet zo. Folk/rock is weliswaar de rode draad maar de groep beheerst een veelheid aan stijlen en dat is misschien het enige punt van kritiek op dit album: er ontbreekt soms samenhang.

Dat betekent natuurlijk ook dat er veel variatie is: van rock tot gospel word je bediend met een dozijn liedjes. Luister naar These Dreams, waarop blazers een bigband swing mee geven. Meteen daarna het dromerige Black Mountain Lullaby, waarop banjo en fiddle de melancholische sfeer heel mooi versterken. Of het mooie instrumentaaltje Tönderhoning.
Constante factor op het album en van de band is dus Leonard Podolak met zijn banjo. Hij slaagt er toch maar in om mensen om zich heen te groeperen waarmee hij folkmuziek van het hoogste niveau maakt.

Luister naar een live-uitvoering van Banjo Roustabout: