Richard Thompson in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer 7 augustus 2014


Foto's: Arthur Winailan

Een fenomeen in de muziekgeschiedenis, dat kan niet anders gezegd worden van Richard Thompson. Zijn loopbaan begint op zijn 18e, in 1967, als hij als gitarist en componist deel uitmaakt van de legendarisch groep Fairport Convention, de grondlegger van de folkrock.
In 1972 begint hij aan zijn solocarrière en brengt hij zijn debuutalbum Henry The Human Fly uit.
Toen hij nog met Linda getrouwd was, brachten ze samen een aantal albums uit, waaronder hun meest succesvolle album Shoot Out The Light. Als liedjesschrijver is hij ook niet onverdienstelijk. Zijn nummers worden door allerlei bekende artiesten gecoverd, zoals Bonnie Raitt (When the Spell Is Broken, Dimming Of The Day), Bob Mould (Turning of the Tide), David Byrne (Just the Motion), Graham Parker (The Madness of Love), The Corrs, Mary Black, Emmylou Harris (Dimming of the Day) en vele anderen.

Gisteren konden we in de Boerderij te Zoetermeer aanschouwen wat een groot artiest Richard Thompson wel is. Hij is hier voor een eenmalig concert in Nederland. Er waren weinig occasionele bezoekers. Dat de bezoekers speciaal voor hem komen is wel duidelijk, want de gemiddelde leeftijd lag ver boven de 45. Zoals de concerttitel al deed vermoeden, The Farm (Solo acoustic), trad hij solo op met als enige wapen zijn Lowden gitaar die een fantastische klank had.
Vanaf het openingsnummer When the spell is broken is het meteen raak en werd er stevig doorgespeeld.

We kregen in totaal 22 nummers te horen, zoals I Misunderstood, Genesis Hall, Valerie, Good Things Happen to Bad People, Cold Kisses met als hoogtepunten van de avond 1952 Vincent Black Lightning, I Want to See the Bright Lights Tonight en Wall of Death. Zijn status als één van de beste gitaristen ter wereld bewijst hij met gemak.

Af en toe waren er contactmomenten met het publiek met als hoogtepunt van de avond het verhaal dat één van zijn nummers voorgedragen werd voor een prijs en op plaats negen eindigde. Hij suggereerde wie de juryleden konden zijn, waarna uit het publiek namen werden genoemd als Dolly Parton, maar ook Britney Spears. Hierop volgde een hilarisch moment toen hij aanvankelijk negatief met het nummer Oops! I Dit It Again reageerde, maar na applaus van het publiek ("Do You Want This Seriously/?")

dit nummer alsnog ten gehore bracht.
Persoonlijk vond ik zijn cover veel beter dat het origineel.

Als afsluitend nummer speelde hij zijn meest gecoverde nummer Dimming Of The Day.
Niet vaak zo veel blije gezichten gezien na een concert. Op deze avond viel geen gram sleet te bespeuren bij Richard, integendeel, grote klasse.

Setlist:
When the Spell Is Broken
Walking on a Wire (Richard & Linda Thompson song)
Valerie
Saving the Good Stuff for You
Johnny's Far Away
Pharaoh
1952 Vincent Black Lightning
Dry My Tears and Move On
I Want to See the Bright Lights Tonight (Richard & Linda Thompson song)
Genesis Hall (Fairport Convention song)
Good Things Happen to Bad People
Oops! I Did It Again (Britney Spears cover)
Cold Kisses
Read About Love
Persuasion
The Sun Never Shines on the Poor (Richard & Linda Thompson song)
Wall of Death (Richard & Linda Thompson song)
I Feel So Good
Encore:
Beeswing
I Misunderstood
Encore 2:
One Door Opens
Dimming of the Day (Richard & Linda Thompson song).