Unkle Bob - Embers

Album van de week

Een gitaar overstemt regendruppels, een weemoedige viool duikt op. Dan laat een lome stem zich horen, begeleid door een troostende banjo. Dat zijn precies de elementen uit het openingsnummer All at Once welke de sfeer creëren die perfect past bij deze druilerige dagen. Ook al is het nog zomer, de herfst lijkt begonnen en daar past Embers, het derde album van het Britse Unkle Bob heel goed in. Het is ook nog eens een uitstekend album en vooruit: het eerste ijkpunt van de herfst!

Unkle Bob, dat is voornamelijk Rick Webster. De band werd in 2011, na twee studio-albums, namelijk opgeheven. Waarna een jaar later de groep weer nieuw leven ingeblazen werd, door Rick Webster, het dan enige bandlid. Hij wordt echter op dit album wel bijgestaan door de ex-bandleden. Wie hier iets van begrijpt mag het zeggen. Ook het weer is in verwarring.

Op het tweede nummer, titelnummer Embers, komt die viool terug. Violen en ook celli hoor je wel meer op dit album. Het past goed bij de muziek en het geluid wordt er niet zoet door. De composities zijn bovendien heel gevarieerd, met waar het uitkomt ruimte voor vet gitaarwerk. Ook het tempo is afwisselend; tussen rustige nummers in staan liedjes die haast hebben. Op de stem van Rick Webster is niets aan te merken, weemoedig kan hij klinken, maar ook romantisch of zakelijk. De samenzang is als een gouden schaatsteam op de ploegenachtervolging. Niets valt af te dingen op de kwaliteiten van Embers. Zelfs de hoes is wonderschoon!