Catherine MacLellan - The Raven's Sun

Album van de week


Idla / Linus Entertainment

Sommige zangeressen overtuigen alleen al door hun timbre. Zoals de Canadese Catherine MacLellan dat doet met een stem die lijkt op die van Bonnie Raitt maar dan zonder de rauwe randjes. Ze is onbekend in Nederland. Toch heeft ze vanaf 2004 al vier albums achter de rug. En een huwelijk.

Op The Raven's Sun, haar vijfde album, wordt ze begeleid door haar (muzikale) partner Chris Gauthier. Zijn bijdragen op gitaren, zowel akoestisch als elektrisch, en mandoline maken het album alleen al de moeite waard. Hij vult met zijn getokkel de stem en de gitaar van MacLellan wonderschoon aan. Op sommige liedjes zingt hij de tweede stem. Ook Remi Arsenault speelt mee op bas en Andy Leftwich is op enkele liedjes met zijn fiddle te horen.

Maar het zijn natuurlijk de veelal persoonlijke liedjes van Catherine MacLellan waar het om gaat. Eigenlijk is zij alleen met haar gitaar al goed in staat om te boeien. Luister maar naar het bemoedigende Hold On.

De muzikale begeleiding is dus minimaal. De drums ontbreken en het draait vooral om de akkoorden van MacLellan en de dwarrelende tonen van Gauthiers snaarinstrumenten daaromheen. Het doet denken aan de jarenlange samenwerking tussen de Portugese fadozangeres Cristina Branco en haar toenmalige partner Custódio Castelo.

De elf liedjes op het album zorgen voor drie kwartier luisterplezier. Een mooi album.