Dave McGraw & Mandy Fer - Maritime

Album van de week


Het tweede album van Dave McGraw & Mandy Fer is een perfect voorbeeld van harmonie. Probeer de presentatie van dit Amerikaanse folkduo maar eens te evenaren. Hun stemmen passen zo wondermooi bij elkaar dat je je niet kunt voorstellen dat ze afzonderlijk bestaansrecht hebben. Het doet denken aan de perfecte samenzang van bijvoorbeeld The Everly Brothers of Crosby, Stills and Nash. Daves stem is een oase van rust, als die van een boeddhist die heeft geleerd te berusten en relativeren. Die van Mandy klinkt ontspannen, nonchalant en ook een beetje zwoel. Best sexy eigenlijk.

Toch zijn er maar weinig nummers waarop beiden in gelijke mate samen zingen. Dat gebeurt eigenlijk alleen maar op Helicopter, het openingsnummer. De sfeer van dit lied doet denken aan het relaxte Guinevere (CS&N) of het album If I Only Could Rember My Name van David Crosby. Op de overige liedjes zingen Dave of Mandy solo, waarbij de ander de tweede partij op zich neemt. Ook prachtig hoor. Alle liedjes op dit album zitten trouwens dik in de plus.

Maar het zijn niet alleen de stemmen die zo mooi harmoniëren, ook hun gitaren passen bij elkaar als een gelukkig huwelijk. Dave slaat voornamelijk de akkoorden op zijn akoestische gitaar, terwijl Mandy daaromheen dansende tonen uit haar elektrische gitaar produceert. Het is een samenspel dat blijft boeien. Eigenlijk heb je genoeg aan die twee stemmen en die twee gitaren. Toch wordt het duo op veel nummers bijgestaan door bas en drums en een stiekeme steel guitar op Could Be Ghosts.

Favoriet nummer is Carillon, intens gezongen door Dave die daarbij wordt ondersteund door Mandy. Luister hoe zij het woordje ‘Carillon’ zingt . Dan klinkt zij als een engeltje dat om het hoofd van Dave fladdert en dat met de top van haar wijsvinger betoverende noten de ruimte in stuurt.

Maritime is zo'n album dat de herfstkleuren doet accentueren en dat je op aangename wijst loodst naar de periode van gesloten gordijnen, kaarslicht in de kamer en het geluid van een carillon in de verte.

Ze toeren momenteel door Nederland, dus grijp je kans!