Sonny Hunt & The Dirty White Boys in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer 12 september 2014


Foto: Arthur Winailan

We kwamen eigenlijk voor King Of The World, met meestergitarist Erwin Java in de opstelling. Maar ook wilden we mits de tijd het toestond het voorprogramma wel meepikken. Dat voorprogramma werd verzorgd door Sonny Hunt & The Dirty White Boys en man man man, wat verrasten ze ons met hun bluesrockmuziek. Op het podium stond een gezelschap met 3 gitaren in de frontlinie! Dat betekent in elk geval kwantiteit. Maar omdat de inspirator van de band de Amerikaanse bluesrockgitarist Sonny Hunt is, houdt het tevens kwaliteit in.

Sonny Hunt, uit Nashville, is een gitarist die aan beide kanten van de oceaan in verschillende samenwerkingsverbanden bluesmuziek maakt. In Nederland wordt hij steevast begeleid door een trouwe kern van muzikanten, The Dirty White Boys. Omdat Sonny een neus voor nieuw talent heeft en dat talent graag de ruimte biedt om zich te ontplooien zie je telkens weer nieuwe figuren met een gitaarriem om de nek op het podium verschijnen. Alleen daarom al verdient Sonny Hunt een standbeeld.

Vaste kern van The Dirty White Boys wordt gevormd door de routiniers Dick Stam op bas en drummer Han Neijenhuis. Voor hen speelden twee jonge gitaristen die aan het begin van een waarschijnlijk mooie carrière staan. In 2010 vroeg Sonny aan Leif de Leeuw om in de band mee te spelen. Leif was toen 15(!). Nu speelt Leif, die inmiddels zijn eigen Leif de Leeuw Band heeft nog steeds mee. En voor deze toer heeft Simone Cesarini (Italië) een plekje gekregen in de frontlinie. De drie gitaristen hebben allen een eigen stijl, waarbij de twee jonkies volop de kans kregen om hun kunnen te laten horen.

Dick Stam neemt met zijn gruizige stem de meeste zangpartijen voor zijn rekening. Hij zong met overtuiging maar was niet helemaal goed verstaanbaar, waarschijnlijk een kwestie van afstelling. Het repertoire bestaat uit een mix van eigen nummers en covers, waarbij vooral Jimi Hendrix favoriet is.
Eigenlijk zijn deze jongens te goed om van een voorprogramma te spreken. Ook de speelduur overstijgt dat van een support act. Zeg maar gerust dat ze het eerste deel van een dubbelconcert waren.
Sonny Hunt is een interessante muzikant en The Dirty White Boys een stevige band boordevol talent. Leuk optreden!