King Of The World in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer 12 september 2014


Foto's: Arthur Winailan

Bij de ingang van Cultuurpodium Boerderij stond een concertganger in een zwart T-shirt met daarop de tekst Cuby & The Blizards. Dat was natuurlijk een fan van de beste bluesband van Nederland tot aan de dag van 26 september 2011, de dag waarop Harry Muskee overleed.
Momenteel zeggen ze dat van King Of the World en dat zou heel goed waar kunnen zijn. Want dat kwartet bestaat met Ruud Weber (bas), Govert van der Kolm (toetsen), Fokke de Jong (drums) en Erwin Java (gitaar) uit het kruim van de popmuziek. Erwin Java is daarbij ook nog degene die in beide bands actief was.
Ze speelden deze vrijdagavond in Zoetermeer een selectie uit hun twee albums Can’t Go Gome (2013) en KOTW (2014). Het laatste is dit jaar lovend ontvangen.


Ruud Weber is degene die de boel bij elkaar houdt en praat. Hij zingt, introduceert de liedjes en sart de anderen. Maar de schijnwerpers zijn vooral gericht op Erwin Java en Govert van der Kolm die beiden uitgebreid de ruimte krijgen om hun kunsten te laten zien (Java) of los te gaan op hun instrument (Van der Kolm). En inderdaad, het zijn klassemuzikanten die gevieren een topband vormen waarvan je kan zeggen dat ze de beste bluesband van Nederland zijn. Dus dat klopt wel.

Maar de band overtuigde pas echt toen ze Can’t Go Home speelden, een nummer van hun debuutalbum met dezelfde titel. Het is een hommage aan Harry Muskee, dé king of the blues. Java introduceerde het nummer dat gaat over het verlies van zijn bluesmaatje Harry Muskee en dat daarmee eigenlijk een lied is voor iedereen die een dierbare heeft verloren. Dat raakte een gevoelige snaar. Toen ze het nummer inzetten werd het dan ook muisstil in de zaal. Het was een verwachtingsvolle stilte die een magisch moment leek aan te kondigen. En dat moment brak dan ook aan toen Java zijn gitaarsolo inzette.

Het was een lange solo die de tijd liet stilstaan en de hemel open trok. Als je naar boven keek kon je de overleden dierbaren bij wijze van spreken zien zitten op theaterstoeltjes: je overleden familieleden, die goede vriend en Harry Muskee die daar gewoon tussen zat, te luisteren naar de muziek die vanuit Zoetermeer klonk. Ik voelde een traantje in een ooghoek en keek om mij heen hoe anderen deze weemoedige klanken ondergingen. Even verderop stond een lange man met glazige ogen in trance te luisteren. Gelukkig, ik was dus niet de enige. Die betoverende gitaarklanken van Erwin Java vormden een regelrechte verbinding met de hemel en op dat moment werd het voor mij duidelijk: King Of The World is de beste bluesband van Nederland.


Setlist:
Messin’ with my mind
Gone Gone Gone
On My Way Back Home
If You Want To Leave
Let’s Go Get Stoned
Better Leave While You Can
Bluesified
Living With The Ghost Of The Past
Money Means Trouble
Hurricane
Can’t Go Home
Number One
Broke & Lonely
Rollin’ Across the River