Billy the Kid - Horseshoes and Hand Grenades

Album van de week


XTRA Mile Recordings

Laat je niet misleiden door de naam! Billy the Kid is niet een band of een zanger, maar een zangeres. Billy Pettinger (32) is namelijk de vrouw achter Billy the Kid en ze is een veelzijdig artiest met al veel albums op haar naam, zowel met een band als solo. En ze is zeker geen saaie directie-assisstente zoals sommige foto’s op haar website doen vermoeden, maar een pure rockbabe uit Canada. Luister maar naar het openingsnummer Phone Bills van haar nieuwste album Horseshoes & Hand Grenades. Dat is een nummer dat erin knalt met een kloeke stem, rockende gitaar en heerlijk stotterende drums.

Het album is geproduceerd door de Brit Frank Turner die zelf ook op diverse instrumenten - bas, gitaar, toetsen, mondharmonica enz. - meespeelt. Drummer Nigel Powell vult de twee aan. Hij verricht met zijn drumsticks goed werk, zoals bijvoorbeeld in The Quarry waarop hij roffelt en trommelt alsof hij een uitvinder is van knallend vuurwerk.

Met zijn drieën zorgen ze voor een vol geluid, dat op momenten doet denken aan Texas en Katrina and the Waves. Pettingers teksten hebben echter meer inhoud. Ze blikt erin terug op haar roerige jaren, staat even stil in de tijd en geeft met de ogen van nu als het ware commentaar. Ze handelen veelal over de overrompelende liefde en het onvermogen om met de ander door het leven te gaan. Goed formulerend schrijft ze haar liedjes, daarbij ongetwijfeld geholpen door haar ervaring met het schrijven van andere teksten dan liedjes; ze heeft bijvoorbeeld een kinderboek op haar naam staan.

Enkele liedjes, zoals het gevoelige Chelsea Rose, zingt ze alleen, zichzelf begeleidend op een akoestische gitaar. Haar stem klinkt dan breekbaar en zo dichtbij dat je onwillekeurig even opzij kijkt of ze misschien naast je zit.

This Sure As Hell Ain’t My Life is een aangrijpend duet met Frank Turner over een relatie waar de sleet er al behoorlijk op zit. Prachtige samenwerking hoor, van deze twee gedreven muzikanten op dit album. Het heeft geleid tot een nu eens rockend, dan weer gevoelig album dat altijd puur klinkt.