Vance Joy - Dream Your Life Away

Album van de week


Atlantic Records

Vorige week trad Vance Joy op in het monumentale BBC-programma Later. Hij mocht er een liedje brengen en speelde zijn eerste single Riptide (2013), zichzelf begeleidend op de ukelele. Altijd lastig om in je eentje de aandacht vast te houden. Een goede stem helpt al veel. Sterke songs nog meer. Het klonk goed. Zijn stem was misschien wat onvast, maar de kwetsbaarheid en gevoeligheid die erin zit vergoedt veel. Het zit wel snor met de melodische kant van zijn liedjes, waardoor een optreden zonder begeleiders niet snel zal vervelen.

Op dit debuutalbumDream Your Life Away wordt hij wel begeleid en dat doet zijn muziek net iets anders klinken. De instrumenten zijn hier een zinvolle aanvulling en beslist geen opvulling. Dat is zeker een verdienste van de producers, van wie Ryan Hadlock de grootste vinger in de pap had. Maar mét of zonder begeleiding, Vance Joy blijft net zo goed zijn ding doen.

De liedjes gaan voornamelijk over de liefde in al haar variaties: van onbereikbaar via onzekerheid naar hoopvol. Het klinkt allemaal vrij onschuldig, maar Vance Joy weet verschillende situaties en taferelen treffend te beschrijven.

Luister eens naar First Time, een van de singles die van het album getrokken zijn. Het klinkt net zo lekker 'poppy' als het bekende Riptide.