Dave McGraw and Mandy Fer live bij Acoustic Alley, Den Haag 26 september 2014


Foto's: Arthur Winailan

Dat Dave McGraw en Mandy Fer beiden vooraan stonden toen de schepper de stembanden uitdeelde is duidelijk. Hun afzonderlijke stemmen zijn onverdeeld prachtig van klankkleur: Mandy klinkt warm en speels als een verleidende sirene, de stem van Dave is samenzweerderig en rustgevend. In 2010 hebben beide Amerikanen - inwoners van de staat Washington - elkaar na afzonderlijke zangcarrières gevonden en sindsdien werken zij samen. Ze hebben twee albums op hun naam staan.

Hun samenwerking staat op een hoog peil. De gitaren en stemmen harmoniëren zo perfect dat je denkt dat de schepper tijdens het uitdelen ook dat voor ogen had. Het klinkt als de klokken van de Westerkerk die een oorstrelende samenwerking aangaan met trompetklanken die te horen zijn vanaf een bootje in een Amsterdamse gracht: afzonderlijk al prachtig van melodie, maar in samenspel zelfs betoverend. Toevallig zijn die klokken van de Westerkerk en die trompet het onderwerp van het lied Carillon, dat op hun tweede album staat.

In september en oktober toeren ze door Europa en onlangs deden ze voor een paar concerten ook Nederland aan. Dat was de reden dat Acoustic Alley de start van hun eigen concertseizoen iets vervroegde. Want als je de kans krijgt om Dave en Mandy in huis te halen grijp je die natuurlijk met beide handen aan. Het kleine Theater in de Steeg zat dus ook bomvol uitverkorenen.

De rolverdeling van het duo is overzichtelijk. Beiden bespelen de akoestische gitaar, waarbij Mandy regelmatig haar instrument verruilt voor een elektrische. Dave speelt daarnaast ook weergaloos jembe en af en toe drums met de hak van zijn voet. Hij geeft het ritme aan, waarbij Mandy met haar gitaar lyrische patronen bedenkt en melodische accenten legt.

In 2013 bezochten zij voor de eerste keer Nederland. Sandra Zuidema van Lucky Dice Music bracht hen toen in contact met Boudewijn Zwart, beiaardier van de Westerkerk. Zij beklommen daar de trappen van the belfry om bij de klokken uit te komen. Daar mochten zij de linkerhand van het klokkenspel bedienen. Toen gebeurde er iets magisch. Want daar hoog in die toren tijdens het beieren van de klokken hoorden zij vanuit een bootje in de gracht trompetklanken. Het was Reinier Sijpkens die vanaf het water met zijn trompet de klokken antwoord gaf. Het mooie samenspel deed een onvergetelijk moment ontstaan.

Thuis in de VS schreven Dave en Mandy meteen het nummer Carillon. Het werd het mooiste nummer van hun onlangs verschenen tweede album Maritime.

Maar de magie houdt niet op! Toen zij dit lied die vrijdag in Den Haag speelde klonk halverwege op de achtergrond een geluid waarvan men dacht hoe Mandy dat uit haar gitaar tevoorschijn toverde. De klank zwol aan tot duidelijk werd dat het om een trompet ging. Het was Reinier the trumpet man, die naar Den Haag was gekomen om voor Dave & Mandy de kroon op het lied te zetten. Het was een onvergetelijk moment en alleen daardoor al een onvergetelijk concert.


Een terugblikfilmpje van Acoustic Alley