Hozier - Hozier

Album van de week


Island

Hozier laat op zijn gelijknamig debuutalbum heel verrassend een andere kant van popmuziek horen, een kant die we nauwelijks kennen. De galm van de muziek, met een rauw klinkende gitaar en een staccato piano, doet denken aan die van een kerkruimte - een grote lege zaal - en de achtergrondzang aan een kerkkoor. Zelf heeft hij wat weg van een monnik. Kortom, een kerkse sfeer is wat hij ons meegeeft. Zonder religieuze bedoelingen overigens.

Het is een bijna onmogelijke opgave om als muzikant met je muziek de luisteraar te verrassen. Je moet daar dan ook niet op uit zijn en gewoon doen waar je goed in bent. Dat doet Hozier en hij is goed in zingen. De manier waarop hij zijn liedjes - stuk voor stuk sterke composities - brengt is verfrissend. Hozier heeft een stem die indruk maakt door de dynamiek ervan en de wijsheid die het uitstraalt.

Toevallig of niet, het openingsnummer van Hozier heet Take Me To Church. Het is zijn eerste hit in thuisland Ierland en - heel opmerkelijk - op het continent vooral in België met een duidelijke nummer-een-notering opgemerkt. Deze zomer trad hij dan ook op in Pukkelpop (B) en dat was mijn eerste kennismaking met hem. Zijn optreden, althans die paar nummers die de Belgische tv liet zien - maakte indruk. Ik keek uit naar een album. Dat ligt er nu.

Hozier (24) is geboren in Ierland. Voordat hij in 2013 aan een solocarrière begon, maakte hij een aantal jaren deel uit van Anúna, een Iers zangkoor. Dat is goed te horen op zijn debuutalbum, waarop de muziek veel sporen bevat van gospel. Op Take Me To Church is daar al een glimp van te horen, maar op Angel Of Small Death and the Codeine Scene, het nummer daarna, gaat de zang pas goed los. De prachtige zangpartijen van Hozier en het achtergrondkoor doen zo denken aan de mooie momenten van het debuutalbum van Laura Mvula, dat ook veel gospelmomenten kent.

Enkele weken geleden trad hij op in het BBC-muziekprogramma Later with Jools Holland. Daarbij werd hij vocaal ondersteund door de drie dames van Wyvern Lingo. De klerikale sfeer van het album kwam op deze manier goed over. Van het trio zingt Karen Cowley overigens met Hozier op het album het prachtig duet In a Week. Ook haar stem mag er zijn, we horen de Ierse traditie. Die van haar twee collega’s trouwens ook en hiermee wordt ook Wyvern Lingo toch maar op de kaart gezet.

Hozier treedt 23 november op tijdens het Songbird Festival in Rotterdam. In het buitenland trekt hij nu al volle zalen. Dat optreden in november is voor Nederland een unieke kans om in klein verband met hem kennis te maken. Daarna worden het alleen maar de grote zalen voor Hozier. Mark my words.