Colin Blunstone in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer 4 oktober 2014


Foto's: Arthur Winailan

Zaterdag was Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer het decor voor het optreden van een man die veel voor de popmuziek in de jaren 70 heeft betekend. Hij was ooit de leadzanger van The Zombies en werkte mee als zanger bij The Alan Parsons Project. We hebben het hier natuurlijk over Colin Blunstone.

Blunstones muzikale carrière begint in 1964 bij de oprichting van The Zombies. Alhoewel Colin Blunstone zowel met The Zombies als in de hoedanigheid van zanger bij The Alan Parsons Project nooit de Top10 van de Nederlandse hitlijsten heeft bereikt, komen nummers als She's Not There, Old and Wise en Time of the Season bijna elk jaar voor in de Top2000 van Radio2.
Een week geleden kwam in de Collected-serie een verzamelalbum met 60 nummers van Colin Blunstone uit met niet alleen al het bekende werk, maar ook minder bekende nummers van de afgelopen jaren.

Nu, 50 jaar later en inmiddels bijna 70 jaar oud, treedt hij nog steeds op, soms met zijn oude maatjes van The Zombies. Maar zaterdagavond in de Boerderij trad hij - zonder hen - met zijn eigen band op o.a. om Collected te promoten. In een bijna uitverkochte Boerderij kwam hij het podium op begeleid door Pete Billington op keyboards, Elliot Mason op bass, Steve Rodford op drums en Tom Toomey op gitaar.

Hij opende met She Loves the Way They Love Her. Zonder verder aankondiging ging hij verder met het Motown-nummer What Becomes Of The Broken Hearted, dat Blunstone samen met Dave Stewart - overigens een andere Dave Stewart dan die van The Eurythmics - uitbracht en een grote hit werd. Hierna liet hij weten hoe hij de massale opkomst waardeerde en vertelde hij tussen neus en lippen door dat hij de Boerderij de beste rocktempel van Nederland vindt en misschien ook wel van Europa. We zullen deze opmerking maar met een korrel zout nemen. Hij vervolgde zijn set met het nummer Wild Places van Duncan Browne met aansluitend I Don't Believe in Miracles.

De contactmomenten met het publiek waren spaarzaam en dat was toch eigenlijk wel jammer. Zo heeft hij op Collected bij elk nummer wel een persoonlijk verhaal geschreven.

Voor iemand die bijna 70 is, was hij goed bij stem, maar af en toe moest hij zich wel erg concentreren om de hoge tonen vlekkeloos te halen.

Zijn band speelde een feilloze set en deed precies wat ze moest doen. Gelukkig eiste niemand hier de hoofdrol op, waardoor cohesie ontstond tussen zang en instrumenten. Ieder op zijn tijd kreeg de gelegenheid te exceleren zoals bij Though You Are Far Away, waarop Pete Billington met zijn fantastische keyboardspel indruk maakte.

Precies na 45 minuten sloot Blunstone zijn eerste set af met het nummer Say You Don't Mind, een nummer van Denny Laine.

Het eerste nummer na de pauze was één van zijn hoog genoteerde hits in de top20: Wonderful. Dat het zaterdagavond alleen om Colin Blunstones solocarrière gaat, is wel duidelijk. Want er worden weinig Zombies-nummers gespeeld Collected ook maar vier). Pas bij de afsluiting van het concert liet hij Time of the Season en She's Not There het slotnummer, uit zijn Zombies periode en Old and Wise uit zijn Alan Parsons Project periode horen.

Aan het einde van Old and Wise kreeg Tom Toomey de gelegenheid om iets meer van zijn show-werk te laten zien, een kippenvelmoment.

De toegift I Want Some More werd meteen ingezet na het spelen van het slotnummer. Hij zou ook nog volgens zijn setlist Just Out Of Reach, een Zombiesnummer, spelen. Dat ging om een of andere reden niet door.

Dat Colin Blunstone niet wenst op te houden is duidelijk, want binnenkort verschijnt een nieuwe album van The Zombies en het is niet onwaarschijnlijk dat hij in 2015 met The Zombies ook weer de Boerderij aan doet.

Setlist:
She Loves the Way They Love Her
What Becomes of the Brokenhearted (Jimmy Ruffin cover)
Wild Places
I Don't Believe in Miracles
Any Other Way
So Much More
Caroline Goodbye
The Tracks of My Tears (The Miracles cover)
Turn Your Heart Around
Levi Stubbs' Tears
Though You Are Far Away
Say You Don't Mind (Denny Laine cover)
Wonderful
Beginning
Keep the Curtains Closed Today
Dancing in the Starlight
Misty Roses (Tim Hardin cover)
Andorra
Planes
Time of the Season (The Zombies song)
Old and Wise (The Alan Parsons Project cover)
She's Not There (The Zombies song)
I Want Some More