Charley Cruz & The Lost Souls in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer 8 oktober 2014


Foto's: Arthur Winailan

Woensdag jl. stond de Nederlandse rootsformatie Charley Cruz & The Lost Souls in het voorprogramma van Jimmy LaFave. Deze mannen komen uit Dordrecht en maken op creatieve en verfrissende wijze eigen nummers geïnspireerd door bronnen uit de rijke Amerikaanse rock-’n-roll-geschiedenis. Eerlijk gezegd had ik nooit van deze groep gehoord. Schande! Vreemd is het wel, want een groep met deze kwaliteiten moet toch vaker op de radio te horen zijn.

De formatie bestaat uit Charley Cruz (akoestische gitaar, zang), zijn broer Ronald Cruz (drums), DJ Ciggaar (bas, zang) en Jerry Brown (elektrische gitaar, achtergrondzang). Het openingsnummer The Other Side komt van hun meest recente - het derde - gelijknamige album. Daarna volgden Lovers Goodbye en Curfew City.

Het valt me op hoe goed het allemaal in elkaar zit. Het mooie samenspel tussen drums, bas en gitaar bewijst de muzikale vaardigheden van deze groep. Heel fijn gedaan, niet te druk, geen gebeuk maar wel subtiel ongepolijst gitaarspel van de beide gitaristen.

Dat Charley humor heeft getuigt zijn uitspraak dat hij 'toevallig' ook CD's bij zich heeft voor in de verkoop.

Ook de volgende nummers die zij spelen, Lala Queen, Baby's Trail, Closer to your Heart, Vertigo en Last Warrior, zijn stuk voor stuk lekker in het gehoor liggende nummers en worden vet vertolkt op het podium. Het is prachtig te zien hoe deze groep het publiek stil kreeg. Er klonk geen geroezemoes, iedereen stond gewoon aandachtig te luisteren.

Dat zij de "roots" van hun muziek niet hebben vergeten tonen zij aan door, als slotnummer voor de toegift, het alom bekende nummer van The Band The Weight te spelen. Ze sluiten hun concert af met het nummer Small Town Girls van hun eerste album The last Warrior.

Het wordt stilaan tijd dat de concertpromotoren deze groep als hoofdact laat optreden.