Greylag - Greylag

Album van de week


Dead Oceans

Het gelijknamige debuutalbum van het trio Greylag uit Portland (VS) kwam in oktober van dit jaar uit. Een maand later traden ze op tijdens Crossing Border 2014. Bij die gelegenheid ving ik, in positieve zin, hun naam op. Het maakte me nieuwsgierig.

Ik ging op zoek en vond het album al snel op Deezer, waarna ik het toevoegde aan ‘mijn albums’. Vanaf dat moment ben ik het album steeds vaker gaan draaien. De muziek, met haar speelse gitaarlijnen en aangename (samen)zang, nodigt echt uit om telkens weer te beluisteren. Een heel sterk debuutalbum is Greylag daardoor!

De stemmen die zo mooi samenwerken, zijn van Andrew Stonestreet en Daniel Dixon. Andrew zingt de lead, met een stem die in de hogere registers huist. Daniel zorgt voor de ondersteuning, afwisselend harmoniërend en aanvullend. Beiden spelen tevens gitaar en daarbij is de bijrol voor Andrew weggelegd. Daniel bespeelt namelijk allerhande gitaren en is hiermee in grote mate bepalend voor het heldere geluid van de groep. Luister bijvoorbeeld naar de sfeervolle gitaren op Arms Unknown, een liedje met een leuke opbouw, een gevarieerd tempo en overal opduikende gitaren. Brady Swan completeert het trio op drums. Als de groep live optreedt, wordt ze aangevuld met een bassist. Die is in de persoon van Nick Logie ook op het album aanwezig. Om nog even door te gaan met het noemen van namen: de uitstekende productie is in handen van Phil Ek.

De muziek is moeilijk in een vakje te plaatsen. Het bevat elementen van country, folk en rock. Soms doet het denken aan een countryrockband als Poco, die in de vorige eeuw vaak verraste met mooie stemmen en een kristalhelder geluid. De liedjes zijn boeiend qua opbouw.

Let op het Nils Lofgren-achtige stemmetje van Andrew Stonestreet op Yours to Shake. En luister tegelijk naar hoe de gitaren op dit nummer verglijden van vredig naar dreigend.