Cristina Branco's Fado - Tango tour, Gouda 25 april 2012

Woensdag 25 april, de dag dat in Portugal de anjerrevolutie wordt gevierd, gaf Cristina Branco een optreden in de grote zaal van de Goudse Schouwburg.

Deze zaal was voor zo'n warm en intiem optreden precies goed. De akoestiek was perfect, haar begeleiders puik en de Portugese zangeres zelf uitstekend op dreef. Het leek of zingen haar geen moeite kostte, het weggeven van een glimlach gratis was. Gaande het concert kreeg ze er zichtbaar plezier in.

Als je het Portugees niet machtig bent kun je niet anders doen dan luisteren naar haar stem als muziekinstrument. De gevoelens die de teksten met zich meebrengen worden zo vanzelf overgedragen. In je theaterstoel onderga je dan de zeggingskracht van haar muziek. Je voelt waar het over gaat en dat gevoel heet meestal saudade.
Het optreden stond in het teken van het nieuwe album Fado – Tango, waarvan vele liedjes werden gezongen. Op dit album doet Cristina Branco weer een beroep op de fado om van daaruit uitstapjes te maken via Parijs naar de tango.
Op de verschillende liedjes komt het gevoel van saudade tot uitdrukking, een begrip dat nauwelijks te vertalen is maar verlangen komt er dicht bij in de buurt.
Het was in Portugal een feestdag, maar in de grote zaal van de Goudse Schouwburg was het niet minder feest!

zang: Cristina Branco
piano en accordeon: Ricardo Dias
Portugese gitaar: Bernardo Couto
fadogitaar: Carlos Manuel Proença
contrabas: Bernardo Moreira

http://www.cristinabranco.com/