Colin James - Hearts on Fire

Album van de week


Universal

Hearts on Fire van Colin James (1964) is een bijzonder oorvriendelijk album dat onder diverse omstandigheden goed blijft klinken. Zelfs op de achtergrond bij het geroezemoes van een gezellig samenzijn. Kroegmuziek dus, maar ook muziek die aangenaam in de auto, de woonkamer of in de keuken tijdens het bereiden van het avondmaal klinkt. De ingetogen klank van het album en de ingetogen manier van gitaarspelen van Colin James zorgen voor deze veelzijdige luisterconsumptie.

Luister naar het eerste nummer op het album, tevens het titelnummer, en het wordt meteen duidelijk. Er gaat een relaxte sfeer van uit. Je hoort prachtig gitaarspel dat net niet over de randjes morst. Je hoort een vitale stem met een warm timbre, ondersteund door een zangeres op de achtergrond. Je hoort de relaxte groove van bas en drums. De gitaarsolo, die zich keurig inhoudt, is als een smeulend vuurtje dat net geen bosbrand doet ontstaan.
De sound op dit nummer - en op een enkel ander nummer - doet denken aan dat van een Amerikaanse artiest wiens naam we hier niet noemen. Want anders zou er framing ontstaan en dan doen we Colin James te kort. Zijn muziek is daarvoor veel te veelzijdig en hij kan goed op eigen kracht zijn positie bepalen tussen de sterren.

Wel noemen we Bird of Paradise van Snowy White, waar het gitaarspel van How Does It Feel gelijkenis mee heeft. Maar alleen om aan te geven in welke richting de gitaarklanken van Colin James kunnen uitwaaien. Dit kan hij dus ook en nog veel meer met zijn gitaren waarbij regelmatig een bottleneck of iets dergelijks over de snaren glijdt.

De begeleiding is zonder veel opsmuk met een grote rol voor Colin Linden op gitaar. Hier en daar verschijnt een orgel, af en toe een vrouwenstem. Maar altijd klinken de gitaren dartel.

Kortom: Colin James is een goede (slide)gitarist met een goede stem. En Hearts on Fire is een goed klinkend album met relaxte liedjes.