JJ Grey & Mofro - Ol' Glory

Album van de week


Provogue

JJ Grey & Mofro hebben een nieuw album. En weer denk ik: deze muziek bevat te veel energie om in een klein muziekdragertje te persen. Het vuur, de dynamiek en het geweld kunnen alleen op het podium tot hun volle recht komen. Dus ga ze live meemaken. Die kans krijg je, want ze treden binnenkort op in Amsterdam (27/3) en Den Haag (28/3).

This River, het vorige album, klonk stoer en vet en dit negende(?) album doet daar niet voor onder. Soul, funk en rock, de stem met gruis, de blazers, het komt allemaal weer terug op Ol’ Glory. Twaalf liedjes in zestig minuten, dat is het tempo waarin de muziek voorbij trekt. Met ballades, waarbij je denkt: misschien zijn ze hier op hun best, maar ook met uptempo liedjes waarbij je hetzelfde denkt. De rest klinkt ‘gewoon’, met hier en daar een uitschieter naar boven, zoals Hold On Tight, waarbij de gitaar en de blazers een machtstrijdje uitvechten. De gitaar wint. Een strijd wordt ook gevoerd op Ol’ Glory, maar dan tussen JJ Grey en de achtergrondzang. Een heerlijk nummer met pompende bastonen en lekker klinkend stuiterdrumwerk.

Afsluiter The Hurricane klinkt dan weer als een oase van rust na het geweld van het voorafgaand elftal. Dat kunnen ze dus ook, die heibelmakers.