Balthazar - Thin Walls

Album van de week


[PIAS]

Bathazar is een zogenaamd indie-quintet uit België dat gestaag groeiende roem kent. De grenzen van België zijn voor hen te dichtbij, ze kunnen niet anders dan er overheen en toeren dus veel in het buitenland. Daarom ook is Michiel Balcaen de nieuwe drummer; Christophe Claeys had er gewoon geen zin meer in om van hot naar her ter reizen en zich aldus te committeren aan een enkele band; hij heeft wel meer pijlen op zijn boog. Michiel Balcaen is hiermee de derde drummer in de geschiedenis van Balthazar geworden.

Een geschiedenis die al veel erkenning kent. Maar in Nederland wil dat nog niet zo lukken. Ik zag ze voor het eerst in 2013 in het voorprogramma van The Editors waar ze een 'goede indruk' maakten. Nu dan is derde album Thin Walls uit. Tien liedjes in veertig minuten, een goede en praktische norm uit de vorige eeuw die tegenwoordig maar al te vaak wordt overschreden. De muziek is als de definitie van indie, het antwoord op de vraag hoe indie-muziek nu eigenlijk klinkt. Zo dus. De liedjes klinken beheerst en ingehouden, een enkele keer pompeus. Balthazar is geen gitaargroep, ook geen synthesizergroep, maar een vijftal met democratisch verdeelde instrumentatie.

Albumopener is Decency. Mooi intro. De dragende vioolklanken van Patricia Vanneste zorgt samen met de staccato-klinkende toetsen van Maarten Devoldere voor een onheilspellende sfeer. Maarten is een van de twee voormannen. Hij neemt op dit album de meeste zangpartijen voor zijn rekening. Mooie stem, beetje dichtgeknepen neus à la Elvis Costello en zangmelodieën die soms doen denken aan Arctic Monkeys. Hij en Jinte Deprez (gitaar) vormen het boegbeeld de band.

Ook al zijn Maarten en Jinte de frontmannen, een niet onbelangrijke rol neemt Patricia Vanneste op zich. Met haar viool levert ze een waardevolle bijdrage aan het groepsgeluid. Bands met een viool kennen we wel meer, maar bij Balthazer klinkt de viool eens een keer niet als country-gefiedel of folk-gebeuk.

Thin Walls is een zogenaamd groeialbum. Waar het groeien stopt is nu nog niet te zeggen. Maar laat het maar lekker groeien.

Balthazar zijn: Maarten Devoldere (toetsen), Jinte Deprez (gitaar), Patricia Vanneste (viool), Simon Casier (bas) en Michiel Balcaen (drums). Zingen doen ze allemaal.