Boudewijn de Groot - Achter Glas

Album van de week


[Universal]

Na acht jaar komt Boudewijn de Groot weer met een nieuw album. Een uur lang muziek in vijftien liedjes, dat is nog eens het geduld uitdagen! Maar Boudewijn de Groot wint de strijd, want het is weer een mooi album geworden. Bovendien is het een bijzonder gevarieerd album. Dat zal de voornaamste reden zijn dat je in een ruk alle liedjes voorbij kunt laten komen.

Het album begint met Heemsteedse Dreef, een rocknummer waarop vet gitaarwerk van George Kooymans is te horen. Hierin kijkt Boudewijn terug op de plekken waar hij heeft gewoond, maar telkens keert hij terug naar zijn Heemstede. Hiermee worden meteen de onderwerpen op dit album duidelijk: gemis en herinneren met soms een snufje nostalgie. Maar die rocklijn wordt niet vastgehouden. Het leeuwendeel van de liedjes is (semi-)akoestisch, met soms ruimte voor een elektrische of een pedal steel gitaar en strijkers. Een drumstel ontbreekt op veel liedjes, je mist het gek genoeg niet.

Halverwege het album gaat de piano een hoofdrol vervullen. Het album krijgt een andere sfeer, de liedjes worden nog persoonlijker. Met als climax Achter glas en Ik ben een zoon, de twee 'Indische liedjes'. Niet iedereen zal de inhoud ervan doorgronden, want de oorlog in Nederlands-Indië en de naweeën ervan zijn nog steeds een ondergeschoven kindje. Ze maken deel uit van een handvol gevoelige liedjes, waarbij op precies de goede momenten de zang plaats maakt voor een solo als zalving voor de ziel.

Het album is in België geproduceerd door Jean Blaute, een alleskunner. Blaute schrijft niet alleen geschiedenis op muziekgebied, ook maakt hij naam als programmamaker. Zijn programma Tournée Générale is een hit hier op de redactie; het gaat over Belgische bieren! Blaute is dus een fijnproever en daarbij is Boudewijn de Groot alleen maar gebaat.

De Groot heeft het plan om volgend jaar de studio in te duiken met Henny Vrienten en George Kooymans. Ook een tournee behoort tot de mogelijkheden. Nu overweegt hij een theatertournee in verband met zijn nieuwe album. Zelf zou ik een theatertournee met Ernst Jansz, 'die andere' van Doe Maar, interessant vinden door hun beider Indische roots. Het geeft maar aan hoe veelzijdig Boudewijn de Groot is.

Op Achter Glas wordt die veelzijdigheid duidelijk aangetoond.