Hans Theessink & Terry Evans - True & Blue

Album van de week


[Blue Groove]

Terry Evans zag ik ooit samen met Bobby King de achtergrondzang op zich nemen bij een concert van Ry Cooder. Dat was ergens halverwege de zeventiger jaren, wat mij betreft de muzikale glorieperiode van Ry Cooder. Een prachtig concert was dat met geweldige zangers.

In diezelfde periode stond Hans Theessink aan het begin van een indrukwekkende muziekcarrière. Indrukwekkend wat oeuvre betreft, maar ook qua genre. Want zijn repertoire, dat uit blues en americana bestaat, was toen nog ongewoon voor een Nederlandse artiest. Hans Theessink heeft waarschijnlijk mede daardoor in Nederland - in tegenstelling tot het buitenland - nooit al veel waardering gekregen. Tegenwoordig woont hij in Oostenrijk. Hans Theessink heeft inmiddels een krat vol albums uitgebracht, waarvan er enkele met Terry Evans: Delta Time (2012) en Visions (2008). Op Delta Time speelt Ry Cooder op een drietal nummers mee.

Met het bovenstaande is het live-album True & Blue in grote lijnen getypeerd. Het album biedt veertien prachtige blues en americanaliedjes in de sfeer van de toenmalige Ry Cooder. Twee gitaren en twee stemmen die geweldig goed samenwerken bieden en een uur lang speelplezier. De akoestische gitaren, die regelmatig met de flessenhals worden bespeeld, de warme stem van Hans Theessink, de soulvolle stem van Terry en hun samenzang doen je dromen van het zuiden van de Verenigde Staten.

Het sleutelnummer is Cross Road Blues, dat Terry Evans ooit met Ry Cooder opnam en waarop Hans Theessink nu zijn gitaar laat sliden. Met de andere liedjes biedt het een show van akoestische bluesmuziek op hoog niveau.