Benjamin Folke Thomas - Rogue State of Mind

Album van de week


[Bucketfull of Brains]

Dat er zoveel uitstekende muziek gemaakt wordt in Scandinavië verrast telkens weer. Nu is het ‘Rogue State of Mind’, het derde album van Benjamin Folke Thomas (27), dat om de aandacht vraagt. Terecht, het is een goed album geworden met tien solide composities.

Hoewel Benjamin Zweed van geboorte is - en er nu ook weer woont - heeft hij enkele jaren in London doorgebracht. Dat is aan zijn muziek te horen. Het klinkt als een mix van Engelse folkrock en Amerikaanse akoestische muziek, met een stem die sporen bevat van Richard Thompson, Jesse Winchester en Warren Zevon.

Hij wordt begeleid door een vaste kern van muzikanten: Henning Sernhede (gitaar, lap steel, mandolin, banjo), Johannes Mattsson (bass) en Jonas Abrahamsson (drums). Op de meeste liedjes hoor je een goed ingespeelde band, op enkele liedjes (Bullet Proof en Married) doet hij het nagenoeg alleen. Zowel solo als met band staat hij zijn mannetje en blijft hij boeien. Dat geldt ook voor de muziek, die vol zit met subtiele muzikale vondsten.

‘Rogue State of Mind’ is een album dat staat als een huis.