The Tambles - The Tambles

Album van de week


[Ramble Records]

Twee gitaren, bas en drums. Wat heb je nog meer nodig om popmuziek te maken? Niets. Dit al kan volstaan. En met een flinke portie enthousiasme kan het nog heel leuk gaan worden. Dat is nu net aan de hand met the Tambles, een kwartet jongens dat elkaar kent van de middelbare school. Door hun instrumenten zijn ze aan elkaar blijven klitten. Bandje gevormd, covers gespeeld en lof geoogst.

Dan bereik je het punt dat je eigen nummers moet gaan schrijven wil je het coverniveau overstijgen. Dat hebben ze dan ook gedaan en de tijd werd rijp om daarmee op de proppen te komen.

Onlangs verscheen hun eerste EP met aanstekelijke muziek. Zes liedjes, de meeste vlot van tempo. Alle zes goed. Zorg ervoor dat je er goed voor gaat zitten, want na zeventien minuten is de storm alweer over.

Het mini-album opent met de single Slidin’Away. Luister naar de intro, naar die akkoorden strooiende gitaar en de crescendo stuiterende drums die je voeren naar een vlot rocknummer. Dit zit nog eens goed in elkaar! Als je hierbij afhaakt kun je je serieus afvragen of je muziek ooit goed hebt begrepen.

De muziek van the Tambles kun je scharen onder de titel 'van rock naar punk en weer terug'. De sound doet denken aan die van de Britse beatgroepen uit de zestiger jaren. Die wisten toen al dat je alleen met deze vier instrumenten oneindig veel liedjes kunt componeren. Soms moet je zelfs aan de beginjaren van the Beatles denken zoals in (Don’t Bother) I’m on the Run, met goed samenwerkende gitaren en die wooooow ergens halverwege. En met een nette solo ook overigens. Die komt van de vingers van Freek Struijs, die op wel meer liedjes uitbreekt met zijn lead guitar.

Als we dan toch namen noemen. Ruben Drenth is de verdienstelijke zanger, met een vingerhoed aan ruigte in de keel. Jim Remers op bas en Tijs Tonus staan minder in de schijnwerpers, maar vergis je niet hoor, zij zorgen voor een stevige ruggengraat.

Een vijfde man bestaat uit hun perfecte samenspel en hun onbegrensd enthousiasme. Daarmee kun je the Tambles misschien wel typeren: 1 + 1 + 1 +1 = 5!

Jongens, ga zo door ga zo door.

www.thetambles.nl