Calexico in Doornroosje, Nijmegen 16 juni 2015


Foto's: Arthur Winailan

Een rustig jaar is 2015 niet voor Calexico. Ze zijn voortdurend heen en weer aan het reizen tussen diverse landen. In april waren ze al voor een paar concerten (Paradiso, Effenaar) in Nederland. Op 16 juni keerden ze terug in Doornroosje en in november treden ze dan weer op in TivoliVredenburg. Voor die tijd gaan ze nog even de oceaan over voor optredens in de VS en Canada. Dat is de consequentie van het uitbrengen van een nieuw en wederom uitstekend album, Edge of the Sun.


Sergio Mendoza

In Doornroosje bestond Calexico uit een zevental, met als toevoeging Sergio Mendoza, die het laatste album heeft helpen meeproduceren. Paul Niehaus was er niet bij in Nijmegen, Jairo Zavala nam deels zijn taken over. Maar van vaste waarde zijn Jacob Valenzuela en Martin Wenk, die beiden met hun trompetten Mexicaanse sferen weten op te roepen. Ze geven net die extra’s aan de muziek van Calexico, die zonder trompetten sowieso al popt, rockt en mariachi’t.


Jacob Valenzuela

Een sterk punt van Calexico is het samenspelen en het bieden van ruimte aan anderen. Zo mochten deze avond Tangarine een tweetal liedjes meespelen. Op Angel of Death (Hank Williams) konden hun stemmen en gitaren samensmelten met die van Joey Burns. Dat zal zeker voor de tweeling uit Assen een onvergetelijke gebeurtenis zijn geweest. Voor het publiek was het een bevestiging van een vermoeden dat dit zou gebeuren. Ook op You Ain’t Going Nowhere speelden ze mee, dat gepresenteerd werd als een eerbetoon aan Clarence White, die op deze Dylan-cover van The Byrds inderdaad subliem gitaarwerk liet horen.


Ryan Alfred

Het was een heerlijk muziekavondje in Doornroosje, dat al begon met de uitstekende en verrassende muziekkeuze van de dj voordat het concert begon. In een mix van oud tot nieuw, onbekend en nog onbekender toverde hij een jukebox met mooie muziek uit zijn polsen. Ook het voorprogramma, Tangarine, bood kwaliteit.

Wat wel een beetje jammer was aan het optreden, was het ontbreken van (een van) de zangeressen. Die gevarieerde stemmen van diverse dames vormen op het laatste album immers mooie bijdrages! Een vrouwenstem bij de muziek van Calexico is als de saus op een chorizo: heerlijk, maar zonder kan ook.

Even in de gaten houden: Calexico in TivoliVredenburg op 1 november. En Orkesta Mendoza speelt op 1 december in Doornroosje.

Calexico
Joey Burns - gitaar
John Convertino - drums
Jacob Valenzuela - trompet
Martin Wenk - trompet
Sergio Mendoza - keyboards
Jairo Zavala - gitaar
Ryan Alfred - bas

Setlist
1. Falling from the sky *
2. Across the wire
3. Splitter
4. Cumbia de donde *
5. Woodshed Waltz *
6. Miles from the sea *
7. Coyoacán *
8. Mayby on monday
9. Moon never rises *
10. Sonic wind
11. All systems red
12. Inspiración
13. Bullets & Rocks *
14. Beneath the City of Dreams *
15. Alone Again Or
16. Puerto
17. Angel of Death, met Tangerine
18. You ain’t going nowhere, met Tangerine
19. Stray
20. Güero Canelo
21. Follow the river *

(*) van het album Edge of the Sun