Dayna Kurtz live in LantarenVenster, Rotterdam 25 juni 2015


Foto's: Arthur Winailan

Voor de zoveelste keer reisde singer-songwriter Dayna Kurtz van haar woonplaats in New Orleans naar Europa om haar fans te kunnen vermaken. Na eerdere concerten in Nederland trad ze donderdag 25 juni 2015 op in een uitverkochte zaal van het theater LantarenVenster in Rotterdam.

Op haar tournee wordt ze bijgestaan door haar muzikale vriend Robert Mache die uit Memphis (VS) naar Europa met nota bene AEROFLOT vloog om op de kosten van de vliegtickets te besparen.

Dayna werd meteen met haar eerste album Postcards From Downtown al in de harten van het Americana-minnend publiek in Nederland gesloten. Een album, waarmee zij ook haar plaats als een van de betere singer-songwriters innam.
Ook haar volgende albums – hoe verschillend ook qua muziekstijl – waren uitstekend. Er zijn veel vrouwelijke zangeressen op de wereld met een diepe en wat hese stem, maar er zijn er maar weinig die met hun stem al deze verschillende muziekstijlen aan kunnen.
De sfeer zit er goed in bij het publiek. Op de achtergrond klinkt echter muziek van een haperende cd-speler, die telkens wat passages overslaat. Ik hoopte toen wel dat dit niet een voorbode was van wat er komen ging.
Gelukkig is dat niet zo, het geluid bij LantarenVenster was perfect (chapeau), de stemmen en de instrumenten zijn uitstekend op elkaar afgestemd. Hierdoor kan je de teksten goed verstaan, ook omdat er via het mengpaneel nauwelijks echo aan het stemgeluid was toegevoegd.
Het podium staat redelijk gevuld met gitaren, banjo, versterker en een mooi fles wijn op tafel.
Dayna opent de avond met You're Not What I Need (But You’re All that I Want) van haar laatste uitstekende album Rise and Fall. Vanaf het eerste moment pakt ze je bij de strot, het publiek wordt meteen muisstil, aandachtig wordt er naar haar geluisterd bij elk nummer dat ze zingt.
Het merendeel van de nummers is afkomstig van haar laatste album. Ik hoopte dan ook dat dit laatste album na afloop van het concert ook op vinyl te krijgen was.
Elk nummer die zij ten gehore brengt is raak, af en toe met opzet heel klein gehouden, maar zeer intens zoals bij de nummers Far away again en If I Go First". Veel ingetogener dan de versies op haar album en dat raakt je meteen.

Op de concerten in Nederland wordt ze ook bijgestaan door Divya Boon uit Amsterdam als backing vocalist bij verschillende nummers. Dayna noemde haar "mijn halfzus van verschillende moeders".
In het nummer Are You Dancing With Her Tonight laat ze ook horen dat ze een “country”-stem heeft inclusief de typische slide-gitaarbegeleiding met haar knappe snarenspel, waarmee zij de ongepolijstheid beheerst tot in de perfectie.
Dat ze een "rockie" kan zijn bewijst ze tijdens het nummer Hangin Around My Boy. Het einde van dit nummer doet mij denken aan het nummer Shop Around van Smokey Robinson, zoals dat live uitgevoerd werd door Emmylou Harris & The Hot Band in 1976. Met het nummer Reconsider me van Johnny Adams laat ze blijken dat ze ook over een zeer grote dynamiek van haar stem beschikt.
De eerste set wordt afgesloten met een medley van Rise and Fall: The Hole, het slotnummer van dit album en You'll Always Live Inside of Me.
Na een staande ovatie besluit ze om nog even een paar toegiften te gaan doen. Bij binnenkomst heeft zij een briefje dat de tekst van het nummer Mijn Vlakke Land, geschreven door Jacques Brel, blijkt te bevatten. Zij zingt dit nummer geheel in het Nederlands, waarbij ze ook het publiek om hulp vraagt.
Bewonderingswaardig dat ze dit aandurfde, maar ze slaagde er niet helemaal in. Ze sluit het concert af met het nummer Amsterdam Crown. Een gedenkwaardige optreden zonder saaie momenten , mede dankzij het perfecte geluid in de zaal.

1) You're Not What I Need (van het album “Rise and Fall”)
2) Eat It Up (van het album “Rise and Fall”)
3) Far Away Again (van het album “Rise and Fall”)
4) It's How You Hold Me (van het album “Rise and Fall”)
5) Raise The Last Glass (van het album “Rise and Fall”)
6) Yes You Win (van het album “Rise and Fall”)
7) If I Go First (van het album “Rise and Fall”)
8) I'll Be A Liar (van het album “Secret Canon vol. 2)
9) Are You Dancing With Her Tonight (van American Standard)
10) Hanging Around My Boy (van American Standard)
11) Reconsider Me (van Secret Canon vol. 2)
12) Mama Let Me Come Home
13) The Hole/You’ll Always Live Inside Of Me (van het album “Rise and Fall”)
Toegiften:
14) Mijn Vlakke Land
15) Venezuela (van het album Another Black Feather.... For The Wings Of A Sinner)
16) Amsterdam Crown (van het album Beautiful Yesterday)