John Mayall - Find a Way to Care

Album van de week


[Forty Below Records]

Toen John Mayall in 2008 zijn pensionering aankondigde zal dat ongetwijfeld met de meest oprechte bedoelingen zijn geweest. Op dat moment was hij al meer dan veertig jaar actief en had hij diverse beginnende gitaristen enorm geholpen hun carrière een boost te geven. Bekwame gitaristen als Eric Clapton, Peter Green en Mick Taylor begonnen ooit te spelen bij John Mayall. De laatste zelfs als tiener. John Mayall, die in november 82 wordt, heeft meer dan zestig albums op zijn naam staan sinds zijn debuut in 1965.

Deze week verschijnt een nieuwe studioalbum van de bluesmeester met de titel Find A Way To Care, zijn 63ste album. Opmerkelijk, want zijn laatste studioalbum Special Live is amper een jaar oud. Dit bewijst weer eens zijn drijfveer om nog steeds muziek te blijven maken.

Er zijn maar weinig mensen die de blues beter kennen dan John Mayall en dat kun je op dit album duidelijk horen. Samen met Eric Corne produceerde hij dit album, begeleid door zijn vaste tourband: de gitarist Rocky Atlas (die mag best wat meer in het zonnetje gezet worden!), bassist Greg Rzab en op drums Jay Davenpoort, plus een complete blazerssectie op een aantal nummers.

Het album bevat twaalf nummers met een aantal originele nummers van John zelf, biografisch getint, plus een viertal covers: Don Robey’s Mother In Law Blues, Muddy Waters’ Long Distance Call, Lightnin’ Hopkins’ I Feel So Bad, en Percy Mayfields The River’s Invitation. De toevoeging van de blazerssectie op de verschillende nummers komt voort uit de successen die hij haalde met zijn laatste album. De nummers klinken hierdoor wat frisser en spannender.

Kortom, een bluesalbum om lekker van te genieten. Zoals hij ooit gezegd heeft: "The Blues never let me down". John Mayall heeft toch maar weer bewezen dat bejaarde blues ook jong kan klinken.