Leon Bridges live in Paradiso, Amsterdam 4 september 2015


Foto's: Arthur Winailan

Soms hunkert een mens naar zekerheid. Vooral in tijden als deze, waarin landsgrenzen niet meer geëerbiedigd worden, regimes instabiel blijken te zijn en het nationale voetbalteam toch niet die klasse blijkt te bezitten als wij dachten. En dan ineens zie je de nog onbekende Leon Bridges optreden, in een uitverkocht Paradiso nog wel. We hadden hem gelukkig al gespot, waardoor we getuige konden zijn van zijn eerste Nederlandse optreden.

Geroutineerd als een ster betrad hij dansend en zingend het podium, de band stond er al de inleidende noten te spelen. Magnifiek om te zien, zo’n artiest aan het begin van zijn carrière. We zagen een en al doelbewustheid en zelfverzekerdheid in zijn bewegingen. Daar kwam een grootheid op om zijn plaats in de popgeschiedenis op te eisen!

Leon Bridges, een nieuwe ster dus aan het firmament. Laten we hem maar een soulzanger noemen, met zijn mooie warme stem die aan Sam Cooke doet denken. Dit jaar verscheen Coming Home, een bijzonder geslaagd debuutalbum. Tien liedjes in 34 minuten, cijfers die doen denken aan de tijd dat er nog geen CD’s bestonden en de speelduur van een langspeelplaat overzichtelijk was. Tien uitstekende liedjes waardoor het debuutalbum een van de pijlers is geworden van het muziekjaar 2015. Liedjes die bij de luisteraar gevoelens van warmte en herkenning oproepen, met een licht nostalgielaagje. Muziek van pure klasse, met mooie zangpartijen en rake achtergrondzang.

Die achtergrondzang is onmisbaar bij de muziek van Leon Bridges. Deze avond werden deze vocalen vakkundig veilig gesteld door Brittni Jessie. Lange tijd stond zij ongenaakbaar en met distantie op het podium haar ding te doen. Goede stem, goede bewegingen, maar ook ongrijpbaar. Pas bij de toegiften zag je bij haar de bevrijdende lach ontstaan. Gelukkig duurde die toegiften lang, waardoor het te korte concert toch nog iets van een acceptabele speelduur kreeg.

Waarschijnlijk is het repertoire van Leon Bridges nog beperkt in omvang. Desondanks was er een enkele nieuw nummer te horen. Dat was er alweer een waarvan de klasse herkenbaar was. Het klonk meteen goed, alsof een vertrouwd recept werd gebruikt. Dat zal dan ook wel en geeft ook helemaal niet, als het recept maar goed is. Het gevaar is wel dat de muziek in clichés dreigt te verzanden.