Robert Chaney - Cracked Picture Frames

Album van de week


[eigen beheer]

Deze keer een wat minder recent album van de week, maar een album dat al
een paar maanden oud is. Het is echter wel een pareltje dat onverwachts boven komt drijven. Ik heb het hier over Cracked Picture Frames, het debuutalbum van Robert Chaney .

Chaney is in Maryland opgegroeid met een vader die gitaar speelde en liedjes schreef. Zijn helden zijn onder anderen Bob Dylan, Townes van Zandt , Hank Williams en Judee Sill. Later verhuisde hij naar Florida, eigenlijk om er te werken, maar al snel ontdekte hij daar een levendige muziekscene met gevarieerde muziekstijlen. Hij speelde daar mee in diverse bands.

Door zijn ervaringen met deze bands en zijn voorliefde voor blues en oude folk muziek kreeg hij de inspiratie voor zijn eigen muziekstijl. In Londen waar hij nu woont ontmoette hij tijdens de "open mic" sessie producer Ken Brake. Vervolgens werkten ze samen aan Cracked Picture Frames.

Het is een prachtige album geworden met 10 nummers geschreven voor zang en gitaar met af en toe spaarzame orkestratie. Zijn teksten zijn scherp, intelligent, soms provocerend met een krachtige mix van verhalen van een reis door de donkere delen van de liefde en de zoektocht naar verlossing.

Een sterke debuutalbum dat hoge verwachtingen schept voor zijn volgend album. Hopen maar dat hij snel naar Nederland komt voor een optreden.