The World of Dust - Womb Realm

Album van de week


[Tiny Room Records]

Womb Realm van The World of Dust voelt aan als de rustgevende traagheid van een uitrollend golfje bij een kalme zee. Zo rustgevend dat je gelegen op je rug met een koptelefoon op het einde van het album niet eens haalt, ondanks de korte speelduur. Dat overkwam mij. Het is een risico bij muziek die ontstresst.

De muziek is natuurlijk veel meer dan in-slaap-wieg-muziek. De liedjes zijn zorgvuldige opgebouwde composities met een mystieke laag waarin de liefde voor de natuur en het leven herkenbaar is. De muziek is ook een geslaagd huwelijk tussen gitaar en keyboards; de gitaren tokkelen in harmonie bij een decor van toestinstrumenten. De zang wordt aangevuld met stemmen van onder anderen Thijs Kuijken (I Am Oak). Het valt nauwelijks op dat bas en drums geen rol van betekenis spelen. Dit is een verdienste van het album, want zo wordt aangetoond dat je met beperkte instrumentatie een compleet geluid kunt bereiken.

Het album bevat acht sfeervolle schetsen van vakantie-impressies bij persoonlijke teksten. Ook deze keer weet voorman Stefan Breuer zich voor een deel van de arrangementen gesteund door zijn held en vriend Todd Tobias. Stefan zong en speelde gitaar, waarna Tobias de toetsen en percussie toevoegde. Het leidde weer tot een geslaagde samenwerking vanuit twee verschillende continenten. Zoals op Gold and Silver de samenzang bijna verstopt op het nummer is te horen, valt er op het gehele album bij nauwkeurige beluistering veel te ontdekken.

Womb Realm is een sfeervol herfstalbum geworden.