The Maureens in het Paardcafé, Den Haag 2 oktober 2015


Foto's: Arthur Winailan

Een week geleden was hun album Bang The Drum album van de week op onze website. Benieuwd of ze die kwaliteit ook live waar konden maken reisden we vrijdagavond af naar Den Haag voor een live-optreden van hen in het Paardcafé. We hebben het hier over The Maureens, een groep uit Utrecht die melodieuze indiepop maakt en nationaal nog moet groeien in de popscene. Onze conclusie na vrijdagavond is duidelijk: dat gaat lukken!


Voordat ze optraden werd het publiek opgewarmd door de Haagse singer-songwriter Hanneke Laura die zichzelf op gitaar begeleide. Een ietwat verlegen ogende vrouw die een paar van haar eigen nummers ten gehore bracht zoals Keep Your Spirit Free en Lullaby, aangevuld met een aantal covers, zoals Mr Tambourine Man. Heel knap hoe zij aan nummers een eigen draai weet te geven. Raglan Road, geschreven door de Ierse dichter Patrick Kavanagh, onder anderen vertolkt door Van Morrison en Sinéad O’Connor, was één van de hoogtepunten van haar optreden. Hanneke Laura heeft een aangename stem om naar te luisteren. Het wordt tijd dat zij een album maakt en meer bekendheid krijgt.

Het Paardcafé was redelijk gevuld – en gelukkig niet stampvol - met toeschouwers die vooral voor The Maureens kwamen. Ze kwamen het podium op, met hun schaap Dolly, en begonnen meteen een paar noten te spelen om halverwege het nummer weer te stoppen. Achteraf bleek het om een soundcheck te gaan. Vijf minuten later was het toch zo ver. Heartbreak was - net als op de plaat - het openingsnummer van die avond en werd - in dezelfde volgorde als op hun album - gevolgd door het nummer Catch Me When I Fall.


Sterke troef van The Maureens zijn de mooie vocale harmonieën. Men ging moeiteloos over van meerstemmige zanglijnen naar eenstemmige zang. Hendrik-Jan de Wolff (gitaar) en Bas van de Looy (gitaar) namen de meeste zangpartijen voor hun rekening, maar ook Randy Linskens (bas) en Bas van de Waterbeemd (toetsenist) zijn van onschatbare waarde voor de zangpartijen. Alleen drummer Stefan Broos en Martijn Vink (leadgitaar) zongen niet mee. Soms waren er kleine foutjes te horen, maar dat hoort bij live-optredens als je zelf geen “oortjes” draagt om je eigen stem te horen.


The Maureens zijn zes goede muzikanten, die niet proberen voor hun eigen eer te gaan, maar in dienst van het geheel op treden. De tweede stem van het duet op Lonely Trail - op het album met Sarah Bettens – werd knap overgenomen door Bas van de Looy.

Het plezier straalt er vanaf tijdens dit optreden. Ze hebben er echt zin in en daar gaat het ze om op deze avond. Ze hebben het publiek een avond bezorgd die het niet snel zal vergeten. Het optreden werd afgesloten met Early June.