Kai Strauss - I Go By Feel

Album van de week


[Continental]

Soms wil je niks anders dan een lekker glas bier drinken. Even geen wijn of whisky. Ook geen speciale biertjes, herfstbokken of streekpils, al dan niet met kruiden uit de heemtuin. Nee, gewoon een ordinair biertje. Het album I Go By Feel van Kai Strauss is als zo’n verlangd biertje.

I Go By Feel is de opvolger van het geweldig goed in Duitsland ontvangen debuutalbum Electric Blues. Duitsland, het is even wennen, maar eigenlijk weten we al lang dat niet alle goede blues uit de Verenigde Staten komt. Van eigen bodem kennen we zelf al genoeg artiesten die zich internationaal kunnen meten met de besten. Duitsland heeft ze dus ook. En zoals de achternaam al doet vermoeden, Kai Strauss maakt muziek die én goed is én een breed publiek kan behagen. Want Kai Strauss maakt blues, de blues van de straat, recht voor zijn raap en zonder tierlantijnen.

Met een gitaarsound die ergens ligt tussen Luther Allison en BB King speelt Strauss een uur lang een excellente samenvatting van mijn bluescollectie. De ene keer vang je een glimp op van Stevie Ray Vaughan, de andere keer lijk je Fleetwood Mac te horen. De oude Fleetwood Mac wel te verstaan, die van voor de glamour, met die kelderstem van Peter Green en het gitaargeluid van eveneens Green of was het Jeremy Spencer of Danny Kirwan? Gitaarspel dat ondersteund wordt door de aangehouden akkoorden van een orgel dat zich niet uitslooft maar schuchter de partijtjes meespeelt.

Niet alle nummers boeien in dezelfde mate, eerlijk is eerlijk, maar wat wil je ook met zo veel minuten aan muziek. Daardoor geniet je des te meer van de sterke nummers, zoals het instrumentale Back To Forth of die heerlijke slowblues van Money Is the Name Of the Game of I Take My Time die klinkt als die Fleetwood Mac vanuit de kelder.

De toegift is bijzonder. Op het live gespeelde Early In The Morning horen we een mondharmonicasolo die naar nieuwe adem doet snakken. Hier is Pieter van der Pluijm aka Big Pete aan het werk. Fraai staaltje uitputting. Leuk album!

Releasedatum: 13 november