Gaby Moreno live in TivoliVredenburg, Utrecht 1 november 2015


Foto's: Arthur Winailan

Gaby Moreno, een zangeres uit Guatemala, is een van de geheime wapens van Calexico op Edge of the Sun, het meest recente album van deze band uit Tucson, Arizona. Op dat album zingt een aantal nog nauwelijks bekende artiesten op de achtergrond mee. We zijn dat wel gewend van Calexico, om nog relatief onbekend talent een podium te bieden. Het maakt mij dan altijd nieuwsgierig naar hun repertoire. Gaby Moreno zong mee op Miles from the Sea en Beneath the City of Dreams. Ik verlangde naar meer. Dus ik was behoorlijk in mijn sas toen ik hoorde dat zij bij het optreden van Calexico in Utrecht zou zijn. De kaartjes had ik gelukkig al maanden in mijn bezit.

Gaby Moreno verzorgde het voorprogramma en meteen al met haar eerste lied overdonderde ze de volle Ronda met een stem die tot in Cloud 9 te horen moest zijn. Ze sloeg ferm de akkoorden op haar akoestische gitaar en slingerde de eerste woorden van La Malaguenã de zaal in.

Que bonitos ojos tienes

Wat een klank! Ik wilde haar woorden graag geloven, maar de afstand was te groot om tegen haar te kunnen zeggen

Me gusta la flor en su pelo

Het was niet alleen de afstand die het mij onmogelijk maakte. Ook zou ik haar niet kunnen overstemmen. Ze heeft een stem met pit, dat kun je met gevoel voor understament gerust zeggen. Ze zong het lied met overgave en na afloop was een oorverdovend applaus haar deel. Niet eerder heb ik een support act zo goed horen ontvangen.

Gaby Moreno won in 2013 de Latin Grammy Award in de categorie beste nieuwe artiest. Sinds 2009 heeft ze drie albums uitgebracht. Volgend jaar komt een nieuw album uit waarvoor ze nu de liedjes schrijft. Ze liet ons daarvan alvast proeven met het smachtende Illusion en toonde daarmee terloops aan dat ze ook uitstekend liedjes kan schrijven. Haar optreden in Utrecht was echter geen primeur, want vier jaar eerder was ze er al een keer. Wie heeft dat opgemerkt?

Nu kan ze - meeliftend op de relatieve populariteit van een band als Calexico - meer in de schijnwerpers staan. Dat deed ze onder andere, begeleid door Calexico, met een fraaie uitvoering van Across The Borderline, een prachtig lied dat Ry Cooder zong op zijn album Get Rhythm (1987) en dat hij samen met Jim Dickinson en John Hiatt schreef. Een mooier voorprogramma kun je je niet wensen.

Na de pauze kwam ze nog een aantal malen op het podium om mee te zingen op een paar liedjes van Calexico. We houden haar in de gaten!