Zuver Scheerwol - Doalders


[Amlow Records]

Zuver Scheerwol komt uit Hoogezand-Sappemeer. Dat ligt in Groningen. Ze zingen in de taal van hun streek over het boerenleven, het landschap en ongemakken als piene in mien haart. Dat is wel even wat anders dan het reilen en zeilen in de randstad, waar we in rokkostuum popconcerten bezoeken. Het ligt voor de hand om de lade met vooroordelen open te trekken, helemaal leeg te halen en de inhoud los te laten op de muziek van hun debuutalbum Doalders. Maar dat doen we niet. We luisteren onbevooroordeeld en nog een keer en nog een keer en horen steeds weer dat Doalders een geweldig goed rock-n-roll-album is!

Vrijwel alle teksten op Doalders zijn van eigen hand. Maar die van de twee meest rockende nummers komen uit de pen van Henk Puister, een voormalig heftruckchauffeur, die daar in de streek grote faam geniet als literator. En ‘t Kin mie vandaag niks meer schelen is geschreven door Melle Hylkema. Daar hebben die mannen van Zuver Scheerwol puike muziek op gezet! Dan hebben we ook nog als vreemdeling Piene in mien hart, een prachtig hertaalde uitvoering van Calm after the Storm, met een heel mooie pedalsteelpartij door Anne Doedens. Allemaal liedjes in streektaal, dus betekenissen gaan hier en daar onbegrepen aan de randstedelijke oren voorbij. Navraag leert dat 'doalders' eerste klas, mooi of top betekent. Het zal zo zijn.

Het gaat er bij Zuver Scheerwol natuurlijk vooral om hoe de muziek aanvoelt. Wat dat betreft zit het hartstikke goed. De liedjes klinken al lekker in de auto op de snelweg en door de koptelefoon in een volle intercity. Maar het is vermoedelijk vooral muziek die live het best tot zijn recht komt. Dialectrock zeggen ze zelf. Geen poespas of moeilijkdoenerij, gewoon recht-toe-recht-aan de beuk erin.

Je moet als muzikant wel van behoorlijk goeden huize zijn om dergelijke schijnbaar eenvoudige rock te kunnen spelen. En dat zijn Fries Wolma (ex- The Javelins) en Sijtse Scheeringa (bekend van zichzelf), die beiden met hun gitaren onze donders een goede beurt geven, ondersteund door Wally van der Reijd (drums) en Erik Kuipers (bas). Op Koeskillen en ‘t Kin mie vandaag niks meer schelen blaast ook nog Jelle Faber op sax een lekker partijtje mee. Dat klinkt goed hoor, als mosterd op een kroket van Kwekkeboom, zo’n saxofoon bij de ruige sound van Zuver Scheerwol.

Favoriete track voor het moment is Baiten, mais en koren, een prachtig loflied op het Groningse landschap, met veel meezingpotentie. Een mondharmonica klinkt hier als een scherpe eg door de akker, de pompende bas verbeeldt de diesel van een trekker. Dit zou het volkslied van het hoge Noorden moeten zijn!

Zuver Scheerwol maakt geen muziek voor de theaters. Het risico op knoeien met bier of Marne Mosterd op het pluche is te groot. Welnee, je moet ze horen in een grote boerenschuur met tonnen bier in de buurt. Of op de grote festivals. Daar zetten ze ongetwijfeld met hun vlammende rock de hele meute in lichterlaaie.

Doalders. Die titel klopt van alle kanten!

www.zuverscheerwol.nl