The Zombies - Still Got That Hunger


[TheEndRecords]

Oud worden en tegelijkertijd jong blijven. Als je dat kunt, heb je een van de geheimen van het leven ontdekt. Die gedachte overviel mij bij het luisteren naar Still Got That Hunger van the Zombies.

Lange tijd heb ik geen nieuwe muziek van deze pioniers van de (Britse) popmuziek gehoord. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je kijkt naar hun productie: zes studioalbums in een halve eeuw tijd, waarvan de voorlaatste, Breathe Out, Breathe in, alweer vijf jaar geleden verscheen! Eigenlijk had ik ook niet heel erg veel interesse in deze groep, zoals ik nooit veel binding heb met bands die in de zestiger jaren grote hits hadden maar nu nog steeds voortleven door alleen maar hun oude hits te herkauwen. Ik dacht dat dat ook op the Zombies van toepassing was. Wat sloeg ik die plank mis! Want Still Got that Hunger is een solide klinkend popalbum geworden met elf vakkundig geschreven en gecomponeerde ‘hits’.

Van hits is in deze tijd natuurlijk geen sprake. De type liedjes die nu in de hitparade staan zijn anders van aard dan toen in die zestiger jaren, zoals die van the Zombies met nummers als She’s Not There, Tell Her No en Time of the Season. Dat waren allemaal liedjes met een kop en een staart en een fijne melodielijn. Het verrassende is dat de groep zulke liedjes nog steeds maakt door te blijven vasthouden aan waar het om gaat in de popmuziek: kop staart en melodie. De liedjes die aldus ontstaan beklijven, zoals die hits van toen nog steeds het beluisteren waard zijn.

The Zombies is als een kat met negen levens. Eigenlijk bestaan ze niet eens zo lang als je de vele periodes van ‘split’ niet meerekent. De vaste kern wordt gevormd door Colin Blunstone en Rod Argent. Beiden hebben ook - met succes - onafhankelijk van elkaar muziek gemaakt. Maar samen vormen de lichthese, hemelse stem van Colin Blunstone en de in het ronddwarrelende piano- en keyboardklanken van Rod Argent een perfect huwelijk. In de huidige bezetting worden ze bijgestaan door Jim Rodford op bas, zijn zoon Steve Rodford op drums en sinds 2011 Tom Toomey op gitaar. Deze laatste laat zijn gitaar op enkele nummers klinken als dat van Santana op hun cover van She’s Not There. Het is dat gitaargeluid dat Toomey terugleent en inbrengt in de muziek van the Zombies.

De muziek van the Zombies klinkt nog steeds sprankelend en vitaal. Op de momenten van samenzang doet de sound van de band denken aan groepen als the Little River Band en the Hollies, beide bands die over het vermogen beschikken verhalende popsongs te schrijven en muziek te maken wars van pretenties maar uitblinkend in melodie.

Still Got That Hunger is een album met uitsluitend goede popsongs!