Mark Lotterman & Man from the South in Luxorlive, Arnhem 3 december 2015


Foto's: Arthur Winailan

In Luxorlive te Arnhem vond onlangs, toen het volk even niet oplette, een uniek dubbelconcert plaats. Twee ‘acts’ van eigen bodem die vorig jaar met een sterk album op de proppen kwamen, mochten hun muziek spelen in de bovenzaal van Luxorlive. Voor de pauze kwam Mark Lotterman even langs om een mix van oude en nieuwe songs te vertolken. Na de pauze nam Man from the South het tweede deel op zich. Mark Lotterman is bekend en geliefd in Rotterdam en omstreken, Man from the South komt van Eindhoven. Ze waren deze keer in Arnhem en dat is voor de trouwe fans van beide artiesten net iets te ver om naar toe te gaan en voor alle anderen een gebeurtenis die onopvallend voorbij ging. Want wie kent deze troubadours nou eigenlijk? Er was slechts een handjevol toeschouwers aanwezig in dat bovenzaaltje. Zij waren wel getuige van een unieke avond vol goede muziek. En dat voor een prikkie!

Mark Lotterman, totaal gespeend van glamour of glitter, gaf de indruk toevallig even langs te komen met een stapeltje A4’tjes, die hij achteloos op de lessenaar legde, en zijn akoestische gitaar, die hij misschien altijd wel met zich meezeult als hij zijn huis verlaat. Een mobieltje, dat hij op een theaterstoel neerlegde moest hem helpen de tijd in de gaten te houden. Hij gaf een ‘présence vol nonchalance’.

Ook al was de zaal amper gevuld, al snel werd duidelijk dat hij in zijn eentje een ruimte vol kan zingen met zijn zelfspot. Of je het cynisme of sarcasme noemt, doet er niet zo toe. Zijn liedjes gaan ergens over en dwingen je tot luisteren. In een kort maar sterk optreden liet hij zien dat hij alles echt wel in zijn eentje kan doen. Dat was een aangename verrassing, want vorig jaar maakte hij met zijn band een diepe indruk tijdens een optreden met uitsluitend liedjes van Lou Reed & The Velvet Underground. Dat werd toen een hallucinerende avond vol bloed, zweet en tranen.

Nu was hij alleen. Zelfs Indie, het duet op zijn laatste album Year Without Summer, deed hij in zijn eentje af. Als afsluiter bracht hij een nieuw lied - een van de vier nieuwe liedjes - van zijn aanstaande album met een interessante tekst over overlevers van de jappenkampen. Kom maar op met dat nieuwe album!

Het optreden van Man from the South was bijna in alle opzichten contrasterend. Man from the South is vooral Paul van Hulten die met zijn mooie stem en zijn vele gitaren prachtige melancholische muziek maakt. Op het goed ontvangen laatste album Paeonia werd hij bijgestaan door Chris Draaijer, die er ook deze avond bij was.

Muzikaal viel er veel te genieten. Tussen de nummers door vielen wel wat stiltes waardoor de vaart een beetje uit het optreden verdween. Paul van Hulten is kennelijk lang niet zo communicatief als Mark Lotterman die tussen de liedjes door anekdotes vertelt en zelfs moppen tapt die net op het randje zijn. Maar mooi, zeg maar wonderschoon, was het optreden van Man from the South zeker wel.