Rachel Dean - Indian Summer


[Horton Records]

Door de recente samenwerking van Horton Records (Oklahoma) met het Nederlandse Continental Record Services kan het debuutalbum Indian Summer van Rachel Dean opnieuw onder de aandacht komen. In de lente van 2015 verscheen het album al in de VS, nu is het op de Nederlandse markt beschikbaar gekomen. Dat is maar goed ook, want dit album verdient aandacht.

Rachel Dean (Los Angeles, CA) is enkele jaren geleden een crowdfundingactie gestart om de opnames van haar droomwens te kunnen bekostigen. Toen ze eindelijk het geld bij elkaar had, was het vervolgens nog een hele klus om met de muzikanten de agenda’s af te stemmen. Maar ze hield voet bij stuk en haar doorzettingsvermogen werd beloond, want nu prijken toch maar namen als Neal Casal (o.a. Ryan Adams), Adam MacDougall (Black Crowes) en Richard Gowen (Nick Waterhouse) op de hoes.

Indian Summer is een mini-album geworden met zeven liedjes. Eigenlijk zijn het er zes, want het afsluitende Cosmic Jam is niets anders dan een instrumentale afsluiter waarbij Rachel Dean al de kleedkamer heeft opgezocht. Maar de zes nummers die overblijven mogen er zijn. Zes eigen liedjes, prachtig gezongen en mooi begeleid, wat wil je nog meer? Veel meer liedjes natuurlijk als het op deze manier kan!

Haar stem heeft die warme klank die goed past bij de sfeer van een fakkelend kampvuur. In de verste verte doet het denken aan die van Karen Carpenter, maar dan zonder zoetstoffen. Het is een stem waarmee je liefde in huis kunt halen, ook een stem waarmee je de countrykant op kunt gaan. Dat laatste gebeurt hier net niet, ook al doen de mooie pedal steel klanken van Jon Graboff uiterste moeite haar daartoe over te halen. Het album is een mix van luister- en popliedjes geworden, waarbij Nowhere zelfs herinneringen oproept aan de producties van Phil Spector uit de zestiger jaren.

De liedjes gaan voornamelijk over het begin- of eindpunt van de liefde, maar nooit zijn de geliefden samen bij dat kampvuur. Van deze hunker- en verlatingsliedjes is Honey Don’t wel het hoogtepunt, met een mooie gitaarsolo van Neal Casal. Op dit nummer toont Rachel Dean over het juiste recept voor een popliedje te beschikken. Een andere uitschieter is Dark Intentions, met dartel gitaarspel van alweer Neal Casal. En als dan in Without You eindelijk de ware is gevonden bekruipt haar meteen de angst verlaten te worden.

Indian Summer is een mini-album geworden dat heel nieuwsgierig maakt naar de opvolger.

Op YouTube is maar een filmpje van haar te vinden. Het is een cover van Willin’ van enkele jaren geleden. Als je nu naar Indian Summer luistert merk je dat haar stem zich heeft ontwikkeld; ze klinkt veel meer gerijpt.