JW Roy live in Kantine Walhalla, Rotterdam 24 januari 2016


Foto's: Arthur Winailan

Zondagmiddag 24 januari. Buiten is het somber. Motregen en mistflarden winnen het van de zon. Echt een dag om heel lang in bed te blijven ware het niet dat in Kantine Walhalla (Rotterdam) een optreden van de Brabantse singer/songwriter JW Roy in de agenda staat genoteerd. Dat was ook het geval bij ongeveer 200 anderen, want de intieme zaal is compleet uitverkocht. Een zaal vol liefhebbers van de muziek van JW (Jan Willem) Roy, die met zijn aangename warme klankkleur en een wat hees stemgeluid tot de beste americanazangers behoort.

Op het podium staan verschillende nostalgische attributen geëtaleerd, zoals LP's – wat zijn dat ook alweer? – van o.a. Townes van Zandt, The Byrds, Dolly Parton en Rogier van Otterloo, een kleine naaimachine, een lege krat Breezer bier en een oude pick-up, waarop twee van de eerdergenoemde LP’s worden gedraaid als achtergrondmuziek.

Samen met zijn band en Leon Verdonschot als storyteller opent JW Roy het optreden met Building a Dream van zijn laatste album Dry Goods & Groceries. Dit album maakt deel uit van het gelijknamige boek dat onder anderen is samengesteld door Femke Hoogland. Het verhaal achter dit nummer is eveneens te vinden in het boek. Leon Verdonschot, bekend als journalist, schrijver en presentator, is een goede verhalenverteller. Zijn verhalen zijn als het snoer dat met de nummers een ketting vormt. Hij kan de verhalen over John Hiatt, Ryan Adams, een goede vriend van JW en nog veel meer zodanig vertellen dat de luisteraars tot het einde toe geboeid zijn.

Na Take It Slow volgt Desperado Waiting for the Train, een nummer van Guy Clark. Dit nummer, dat hij leerde kennen door Studio Brussel, bracht hem er destijds toe zich meer in de Americana muziek in te verdiepen. Het is een uitvoering waar je stil van wordt, ingetogen en subliem uitgevoerd. Voor de bezoekers kan deze middag niet meer stuk.

De interactie tussen Leon, JW en het publiek draagt ook bij tot een leuke middag. De nummers die ze deze middag spelen komen voornamelijk van Dry Goods & Groceries, plus wat oudere nummers.

De begeleidingsband speelt een puike sessie. Cok van Vuuren valt op met zijn subtiel gitaarspel (o.a. op “Feel like going home”) en doet niet onder voor de grote gitaarvirtuozen. Roel Spanjer (toetsen en zang) levert ook geen misselijke bijdrage. Judith Renkema (ze wordt vast een hele grote!) op bas en zang en Bram Hakkens (drums en zang) met zijn subtiele drumspel completeren het goed samenspelende gezelschap.

JW Roy eindigt het concert 'uitgeplugd' met Gentle River.

Voor de mensen die er niet bij konden zijn: de komende dagen en maanden treedt het gezelschap nog op in Groningen, Breda en Eindhoven. Pak deze kans en onderga een unieke ervaring!